13:43 05.04.2021

"Харківські угоди" фіксують порушення РФ своїх юридичних зобов'язань на тлі тимчасової окупації Криму - МЗС України

2 хв читати
"Харківські угоди" фіксують порушення РФ своїх юридичних зобов'язань на тлі тимчасової окупації Криму - МЗС України

Угода про перебування Чорноморського флоту Росії на території України фіксує порушення РФ своїх юридичних зобов'язань на тлі тимчасової окупації Кримського півострова і надає Україні додаткові аргументи під час розгляду в міжнародних судах питань притягнення Росії до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму, заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Російська Федерація денонсувала в односторонньому порядку угоду про перебування Чорноморського флоту Росії на території України в березні 2014 року для уникнення відповідальності за захоплення Криму. Україна не визнала цієї денонсації. Ми продовжуємо вважати угоду чинною, оскільки вона фіксує порушення Росією своїх юридичних зобов'язань на тлі тимчасової окупації Кримського півострова", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Він зазначив, що аргументами для цього є те, що угода фіксує тимчасовий характер базування ЧФ, залишає чинними зобов'язання Росії не мати в його складі ядерної зброї, встановлює загальну чисельність особового складу, кораблів, озброєнь і визначає місця тимчасової дислокації, зобов'язує військові формування флоту поважати суверенітет і законодавство України.

"Порушення положень угоди надає нам додаткові аргументи під час можливого розгляду в міжнародних судах питань притягнення Росії до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму. Не забуваймо, що за розміщення ЧФ Росія несе перед Україною і фінансові зобов'язання. Ігнорування взаємних розрахунків створює також підстави для боргових позовів", - зазначив речник.

Він наголосив, що здійснивши збройну агресію й окупувавши частину української території, Росія порушила численні норми міжнародного права, зокрема двосторонні договори.

"Українська сторона здійснює системну роботу для відновлення порушених прав України. Повернемося також і до питань реституції, зокрема за договором про ЧФ РФ", - додав Ніколенко.

Як повідомлялося, 19 березня Рада національної безпеки і оборони (РНБО) запровадила економічні санкції стосовно деяких колишніх високопоставлених осіб та осіб, які сприяють зміцненню окупаційного режиму в Криму та на Донбасі. Зокрема, стосовно екс-президента Віктора Януковича, колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова, міністра оборони Павла Лебедєва, міністра освіти Дмитра Табачника, генерального прокурора Віктора Пшонки та інших чиновників.

У СБУ повідомили, що в 2014 році ці посадові особи сприяли спецслужбам РФ в окупації українських територій, координували злочинну діяльність силових структур, перешкоджали правам і свободам громадян, зокрема на "референдумі" в Криму.

"Окремі епізоди їхньої діяльності за період 2014 року досі розглядають у судах. Деякі з цих чиновників причетні до підписання "Харківських угод". А частина - досі працює на зміцнення окупаційного режиму в Криму і на Донбасі", - зазначив глава СБУ Іван Баканов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА