14:13 05.04.2021

За фактом викрадення українського судді в Кишиневі порушено кримінальну справу, одного з викрадачів затримали - глава МВС Молдови

2 хв читати
За фактом викрадення українського судді в Кишиневі порушено кримінальну справу, одного з викрадачів затримали - глава МВС Молдови

За фактом викрадення колишнього українського судді Миколи Чауса в Кишиневі молдовські правоохоронці відкрили кримінальну справу й уже затримали одного з можливих викрадачів, заявив міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку під час брифінгу.

"За цим фактом порушено кримінальну справу, сформовано бригаду слідчих МВС і прокурорів. Понад 50 годин триває інтенсивний збір і аналіз доказів за злочином. Проти Чауса скоїли злочин іноземні громадяни, які вже виїхали з Молдови в бік України. Є докази того, що вони розмовляли між собою українською мовою. Стосовно Чауса п'ять років тому в Україні порушили кримінальну справу й оголосили в міжнародний розшук за хабарництво", - заявив глава молдовського МВС.

За його словами, поліцейські виявили покинутий мікроавтобус, у якому викрадали Чауса, а також зібрали інші докази.

Войку закликав ЗМІ і політиків не спекулювати на темі викрадення Чауса й дати можливість правоохоронцям розібратися в цій справі без тиску.

Водночас глава "Нашої партії" Ренато Усатий виклав в одній із соціальних мереж відеокадри викрадення судді, на яких видно, що двох охоронців Чауса скручують шестеро осіб, а ще двоє переміщують суддю в підігнаний автомобіль.

За словами Усатого, суддю могли викрасти представники спецслужб України, які "спрацювали вкрай професійно й майже напевно з відома силовиків Молдови".

Як повідомлялося, президент Молдови Майя Санду в понеділок заявила, що вважає "неприпустимим, щоб у Молдові зникали люди, незалежно від того, чи є вони громадянами РМ, доведено чи ні вчинення ними незаконних дій", доручила "прояснити тривожне зникнення".

Деякі молдовські ЗМІ пишуть, що викраденого суддю Чауса відвезли в Румунію.

Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його викрили на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв винесення "потрібного рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева приватним літаком нелегально, а наприкінці 2016 року здався поліції. В Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оспорити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. В середині березня 2021 р. колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в політичному притулку в Молдові. Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. В Україні йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА