16:40 05.04.2021

Суд визнав незаконними дії Комітету з етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти щодо міністра освіти Шкарлета

2 хв читати
Суд визнав незаконними дії Комітету з етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти щодо міністра освіти Шкарлета

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявляє, що Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) за його позовом проти Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) визнав незаконними дії Комітету з питань етики.

"За моїм позовом проти НАЗЯВО ухвалено рішення про незаконність дій Комітету з питань етики. Дослідивши матеріали справи, Окружний адмінсуд столиці "визнав протиправними дії відповідача щодо встановлення наявності текстових запозичень без посилання на джерело" у низці моїх наукових робіт. Як і обіцяв, у судовому порядку я захистив своє ім'я як науковця, який ніколи не займався плагіатом", - написав Шкарлет у Telegram-каналі.

Міністр зазначив, що йому прикро, що на деякий час Комітет з питань етики Нацагентства "перетворився в інструмент маніпуляцій".

"І тут йдеться не про мене, а про те, що зловживання повноваженнями та особисті інтереси окремих чиновників дискредитують інституційні засади академічної доброчесності. Переконаний, що така практика має бути викорінена", - додав він.

Міністр вважає, що рішення про наявність чи відсутність плагіату в роботах українських вчених має ухвалюватися виключно в рамках чинного законодавства, уповноваженими структурами і лише на підставі доведених фактів.

"Вважаю цю історію вичерпаною. А Міносвіти, у свою чергу, продовжує напрацьовувати нормативні документи з питань академічної доброчесності та розвитку української науки", - заявив Шкарлет.

Міністр також заявив, що вважає доречним законопроект про заборону обіймати посади в Кабміні особам, у чиїх роботах виявлено плагіат.

"Головне, щоб цей документ був фаховим, не породжував подвійних стандартів і ґрунтувався на засадах закону України "Про освіту". Лише так він не матиме шансів перетворитися на чергову зброю для політичного переслідування комусь невигідних кандидатів", - констатував він.

Як повідомлялося, 11 вересня Комітет з питань етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти підтвердив наявність плагіату в наукових роботах Шкарлета.

До цього в ЗМІ з посиланням на антиплагіатну ініціативу "Дисергейт" з'явилася інформація про те, що в дисертації та наукових публікаціях Шкарлета виявили великі обсяги плагіату.

Сам Шкарлет, іще будучи ректором Чернігівського національного технологічного університету, заперечував наявність плагіату у своїх роботах.

"На сьогодні готується незалежний звіт, я висловив усі свої позиції. Я впевнено заявляю, що жодного плагіату немає", - наголошував він.

У свою чергу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в уряді вивчають питання можливого плагіату з боку Шкарлета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА