22:10 05.04.2021

НКЦПФР вирішила оновити наглядову раду Нацдепозитарію, його голова назвав це підготовкою до схематозу

4 хв читати
НКЦПФР вирішила оновити наглядову раду Нацдепозитарію, його голова назвав це підготовкою до схематозу

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) вирішила оновити наглядову раду Національного депозитарію України (НДУ) для його деполітизації та включення фахівців з великим професійним досвідом, повідомив глава НКЦПФР Руслан Магомедов, тоді як голова наглядової ради Олександр Данилюк у Facebook звинуватив комісію у підготовці до "схематозу".

"Поспілкувавшись з учасниками ринку, я почув, що у НДУ дуже заполітизований підхід до роботи. Мета - наповнити наглядову раду людьми з великим професійним бекграундом", - сказав Магомедов агентству "Інтерфакс-Україна".

Глава НКЦПФР наголосив, що Нацдепозитарій займає важливе місце в економіці країни, тому не повинен дозволяти собі політичні випади, подібні заяві Данилюка.

У ній екс-міністр фінансів і екс-секретар Ради нацбезпеки і оборони, який останнім часом активно критикує дії влади, звинуватив призначений днями склад Комісії у спробі поспіхом змінити затверджену в серпні минулого року наглядову раду НДУ заради отримання контролю над оголошеним конкурсом на нового голову правління депозитарію.

"У представників чинної влади є принцип - призначати на всі позиції наближених до себе людей...І в цьому Наглядова рада НДУ для них - як кістка в горлі", - стверджує Данилюк.

На його думку, Комісія, яка фактично контролює контрольний пакет Нацдепозитарію на наступних загальних зборах його акціонерів призначить "лояльних" людей, які виберуть "потрібного" главу правління НДУ.

"А далі Нацдепозитарій повернеться до схематозу, який був викоренений професійною роботою чинного керівництва". Я так розумію, що схеми повернуться і в інші сфери, які регулюються Національною комісією ", - звинувачує Данилюк.

Зі свого боку глава НКЦПФР заявив, що особисто наполіг на проведенні відкритого конкурсу на главу правління НДУ, тоді як Данилюк і наглядова рада якраз пропонували перезатвердити главою правління Міндаугаса Бакаса.

"Умови конкурсу були антиукраїнськими, такими, що ніхто з вітчизняних фахівців не підходив під його рамки спочатку", - наголосив Магомедов.

Він сказав, що, як глава регулятора, не має наміру коментувати весь "емоційно політичний" пост голови наглядової ради. Глава комісії зазначив, що запрошував голову наглядової ради на зустріч до прийняття рішення, однак той не з'явився.

Магомедов додав, що також просив відкласти терміни проведення великого тендера Нацдепозитарію з переобладнання дата центру, щоб нові представники держави могли увійти в курс справи, однак Данилюк навпаки ініціював прискорення відбору вендора.

Як повідомлялося, 14 жовтня 2013 року набрав чинності новий закон про депозитарну систему, який передбачає поділ розрахунково-клірингової функції та депозитарного обліку, що раніше суміщалися комерційним депозитарієм - ВДЦП - і його конкурентом - підконтрольним державі НДУ. Закон передбачав створення єдиного Центрального депозитарію на базі НДУ, тоді як на базі ВДЦП було створено Розрахунковий центр (РЦ). Частка НБУ в РЦ становить 77,7897%, а в НДУ - 25% акцій.

Крупними акціонерами Нацдепозитарію є держава в особі НКЦПФР - 25%, пенсійний фонд НБУ - 10,9399%, державні Ощадбанк і Укрексімбанк - відповідно 25% "мінус" 1 акція і 9,9903%.

Нинішній склад наглядової ради НДУ був обраний на позачергових зборах акціонерів у серпні 2020 року у зв'язку з тим, що кількість незалежних членів скоротилася нижче допустимого мінімуму через припинення в червні повноважень голови ради, екс-міністра фінансів Ігоря Мітюкова за власним бажанням. Окрім Данилюка ще чотирма незалежними членами наглядової ради були обрані незалежний член ради директорів Ferrexpo, екс-урядовий уповноважений з питань управління держборгом Віталій Лісовенко, партнер Cornerstone Financial Group Віталій Мелентьєв, гендиректор "Авеллум Партнерс" Микола Стеценко та директор і партнер Nobles Володимир Якубовський.

Від представників держави були переобрані член НКЦПФР Олександр Панченко, чиї повноваження закінчилися вже цього року, і заступник директора департаменту - начальник управління департаменту відкритих ринків Микола Селехман.

Обрані до наглядової ради були всі запропоновані НКЦПФР кандидати, а також два з трьох кандидатів від Нацбанку (Селехман і Якубовський).

Однак потім Стеценко і Якубовський відмовилися від призначення, так і не вступивши на посаду, а замість Селехмана представником Нацбанку в наглядовій раді став заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Чистий прибуток Нацдепозитарію у 2020 році зріс у 2,7 раза - до 7,93 млн грн. Збори акціонерів 26 квітня цього року розглянуть три варіанти рішення про виплату дивідендів: 3,96 млн грн, 5,94 млн грн і 7,13 млн грн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА