08:58 07.04.2021

Австралія продовжить наполягати на постачанні Євросоюзом вакцини від COVID-19 AstraZeneca

2 хв читати
Австралія продовжить наполягати на постачанні Євросоюзом вакцини від COVID-19 AstraZeneca

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон знову проситиме Брюссель поставити 3,1 млн доз вакцини від COVID-19 AstraZeneca.

Напередодні виконувач обов'язків головного санітарного лікаря країни Майкл Кідд повідомив телеканалу Sky News, що в зв'язку з введеною Євросоюзом забороною на експорт вакцини AstraZeneca Австралія не отримала раніше замовлені 3 млн доз препарату.

"До тепер ми повинні були отримати понад 3 млн доз вакцини AstraZeneca з-за кордону, які не прибули до Австралії через проблеми з поставками, які спостерігаються і у нас, і в інших країнах світу", - сказав Моррісон журналістам у Канберрі в середу.

Прем'єр-міністр повідомив, що ЄС попросив Австралію відкликати заявки на отримання експортних дозволів, а його листи з проханням про постачання залишилися без відповіді.

Євросоюз у вівторок у відповідь спростував обвинувачення Австралії у блокуванні поставок вакцин, заявивши, що відповідальність за зрив поставок несе безпосередньо компанія AstraZeneca.

Прем'єр країни зазначив, якщо ЄС заявляє про готовність дозволити поставки, то він знову проситиме поставити 3,1 млн доз, які повинні були прибути до Австралії до кінця березня.

"Ми, зрозуміло, хочемо отримати ці мільйони доз", - заявив Моррісон.

Він додав: "З огляду на заяви, зроблені за ніч, мабуть, немає жодних перешкод для цього, і я в такому випадку сподіваюся, що питання можна легко вирішити".

Моррісон обмовився, що він не критикує Євросоюз, але високопоставлені члени його уряду продовжують обвинувачувати ЄС у блокуванні поставок вакцини.

"Вони (ЄС - ІФ) не дають дозволу, а це фактично те ж саме, що блокування", - сказав федеральний скарбник Австралії Джош Фріденберг в інтерв'ю радіо Australian Broadcasting Corporation.

У березні Єврокомісія прийняла рішення про тимчасове посилення правил з експорту вакцин від коронавірусу в країни, які не є членами блоку. Подібне рішення європейська влада вважає цілком виправданим, враховуючи, що такі компанії, як AstraZeneca, опікуються продажем своїх препаратів в інші країни, замість того щоб забезпечувати обговорені обсяги поставок вакцин в країни ЄС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА