14:29 07.04.2021

АМКУ досліджує ціноутворення на ринку перевезень унаслідок різкого стрибка цін на таксі в перший день карантину

2 хв читати
АМКУ досліджує ціноутворення на ринку перевезень унаслідок різкого стрибка цін на таксі в перший день карантину

Антимонопольний комітет України (АМКУ) досліджує формування цін на ринку перевезень унаслідок різкого стрибка цін на послуги основних гравців на ринку таксі в перший день карантину, повідомив на своїй сторінці у Facebook у середу глава Північного міжобласного відділення комітету Олексій Хмельницький.

Він зазначив, що в перший день карантину ціни на послуги таксі трьох найбільших організаторів перевезень через мобільні застосунки одночасно підвищилися втроє-вчетверо, що неприпустимо.

"Уже ввечері 6 квітня ціни на таксі помітно впали. Слід зазначити, що попит не зменшився (поїздок менше не стало, попит сталий), і карантин не скасовували. Це і є реакція зазначених компаній на обурення киян, ЗМІ та реакцію АМКУ. Певен, що компанії можуть регулювати ціни самостійно, не лише в автоматичному режимі, беручи до уваги критичну ситуацію з хворими на COVID-19 у Києві. Чи можуть бути тут ознаки порушення конкурентного законодавства (координації дій)? На мій погляд, так", - написав Хмельницький.

Він також зазначив, що АМКУ однозначно має реагувати на велику кількість звернень киян.

"Ми не можемо ігнорувати звернення громадян, тому і розпочали дослідження. Такий закон... Насправді ситуацію на ринку перевезень (хоч як його назви, для людей це послуги таксі) ніхто не досліджував. Саме тому ми розпочали дослідження. За його результатами й робитимемо висновки", - наголосив він.

Водночас Хмельницький зазначив, що в АМКУ чудово розуміють усю специфіку роботи програм і застосунків, які досить непросто контролювати.

За його словами, в разі, якщо за підсумками дослідження АМКУ не отримає доказів антиконкурентних погоджених дій найбільших учасників ринку - комітет обов'язково повідомить про це.

"Якщо отримаємо докази порушення конкурентного законодавства – відкриємо справу - приймемо рішення та оштрафуємо порушників. А якщо виявиться, що законодавство та правила не відповідають сучасним технологіям - звертатимемося з пропозицією до законодавців", - заявив глава Північного міжобласного відділення АМКУ.

Як повідомлялося, 5 квітня з урахуванням упровадження жорсткого карантину в кілька разів зросли ціни на послуги таксі, зокрема в Києві.

Сервіс замовлення таксі Bolt (раніше Taxify) ухвалив рішення примусово регулювати коефіцієнт, що впливає на підвищення вартості в період підвищеного попиту.

У сервісах із виклику таксі Uklon і Uber агентству "Інтерфакс-Україна" також сказали, що їхня система ціноутворення залежить від безлічі чинників, автоматично враховуючи ситуацію на дорогах, погодні умови, попит тощо.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА