21:33 09.04.2021

Прокурор Пономаренко втретє закрив справу "Роттердам+"

3 хв читати
Прокурор Пономаренко втретє закрив справу "Роттердам+"

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Віталій Пономаренко в п'ятницю втретє прийняв рішення про закриття кримінального провадження щодо посадових осіб Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), відомого, як справа "Роттердам+".

"І це не дивлячись на той факт, що попередні його рішення аналогічного змісту скасовувалися прокурором вищого рівня і судом, які погодилися з позицією детективів, оцінку справі повинен надати суд", - повідомляється в телеграм-каналі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

У Нацбюро заявили про наміри оскаржити і це рішення про закриття справи прокурору вищого рівня, а також укотре звернутися до генерального прокурора для зміни старшого групи прокурорів, який вдається до будь-яких дій, щоб запобігти направленню справи до Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

"З огляду на очевидну заангажованість і необ'єктивність прокурора, Національне бюро закликає Ірину Венедіктову розглянути це питання і замінити Віталія Пономаренка", - йдеться в повідомленні.

Сукупність зібраних доказів у провадженні, на переконання НАБУ, є достатнім для того, щоб саме суд визначив обґрунтованість обвинувачень у нанесенні державним і громадським інтересам багатомільярдних збитків у зв'язку з прийняттям і застосуванням формули "Роттердам+". Про це свідчать, зокрема рішення про скасування постанови Пономаренка про закриття кримінального провадження у зв'язку з їх незаконністю і необґрунтованістю, наголошують у Нацбюро.

Як повідомлялося, генеральний прокурор України Ірина Венедіктова 29 січня 2021 року на своїй сторінці у Facebook анонсувала судову перевірку прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Пономаренка, який вдруге закрив справу "Роттердам+".

Пізніше, в середині лютого, вона заявила, що цією справою має займатися новий глова САП.

НАБУ після другого закриття справи 21 січня заявило про намір оскаржити рішення Пономаренка щодо "Роттердам+".

У квітні 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова №289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначав ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну" ("Роттердам+").

САП і НАБУ в 2019 році повідомили про підозру деяким особам, зокрема екс-голові НКРЕКП Дмитру Вовку і співробітникам компанії "ДТЕК".

З 1 липня 2019 року було запущено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", більше не діють, проте розслідування НАБУ тривало, а справу почали слухати в судах.

Вовк заявив, що уряд своєю постановою від 24 січня 2020 року про формулу ціноутворення на газ для "Нафтогазу України" фактично підтвердив справедливість "Роттердам+". За його словами, формула в постанові уряду щодо газу побудована на застосуванні того самого імпортного паритету на рівні "хаб плюс логістика", що і затверджена в його каденцію НКРЕКП формула "Роттердам+".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

У Харкові пролунав вибух - мер

На час Великодніх свят у Херсонській міській громаді запроваджено додаткові обмеження - Мрочко

Російські війська минулої доби двічі намагалися штурмувати острів Нестрига в Херсонській області, відступили з втратами - Плетенчук

У Харківській області 1 людина загинула і 9 постраждали внаслідок ворожих обстрілів - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА