19:39 11.04.2021

Жіночі асоціації вимагають відставки голови Євроради після протокольного інциденту в Анкарі

2 хв читати
Жіночі асоціації вимагають відставки голови Євроради після протокольного інциденту в Анкарі

Асоціації європейських жінок направили лист голові Європейської ради Шарлю Мішелю з вимогою його відставки після протокольного інциденту в Анкарі, де під час візиту керівників інститутів ЄС до Туреччини не було запропоновано крісло главі Єврокомісії (ЄК) Урсулі фон дер Ляєн.

Як повідомляють у неділю бельгійські ЗМІ, ці асоціації оголосили збір підписів під петицією, і на момент публікацій на початку другої половини дня було зібрано понад 2,5 тис. підписів у Бельгії, Франції, Італії і навіть за межами Євросоюзу.

Одна з асоціацій - Міжнародний благодійний фонд розширення прав і можливостей жінок - визначила "три головні помилки" Мішеля під час зустрічі з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом минулого вівторка в Анкарі. На думку ініціаторів петиції, глава Євроради допустив три серйозні промахи, завдавши збитків "дипломатії, Європейському союзу і правам людини, особливо правам жінок", не кажучи вже, що таке ставлення до голови Єврокомісії було "образою всіх жінок".

"Беручи до уваги ці три серйозні помилки, очевидно, що жалюгідні вибачення не вирішать ситуацію політичного вакууму, яку ви створили для Європи стосовно до її громадян, як і стосовно світу, велика частина органів преси якого описала цей інцидент, висміюючи його", - йдеться в листі Мішелю.

"Тому ми просимо вас піти з поста голови Європейської ради", - написали автори послання.

Протокольний інцидент з главою ЄК під час візиту в Анкару керівників ЄС, коли їй на відміну від голови Євроради не запропонували сісти в крісло поряд з президентом Туреччини, викликав бурхливе обговорення і обурення в пресі і серед європейських політиків.

У ЗМІ та соціальних мережах було широко розповсюджене відео, на якому чітко чутно, як фон дер Ляєн видає вигук подиву, коли бачить, як Мішель вмощується в крісло, а їй підготовлене місце на дивані осторонь, навпроти турецького міністра закордонних справ Мевлюта Чавушоглу, не рівного їй за рангом у протокольній ієрархії. Глава ЄК виглядала розгубленою і не розуміла, куди їй сідати, поки Мішель і Ердоган влаштовувалися в кріслах.

"Пані фон дер Ляєн очікує ставлення до себе згідно правил протоколу і просить свої служби зробити так, щоб інциденти подібного роду не повторилися в майбутньому", - заявив журналістам у Брюсселі офіційний представник Єврокомісії Ерік Мамер.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА