07:02 12.04.2021

Інцидент на іранському підприємстві в Натанзі міг статися через кібератаки "Моссада"

2 хв читати
Інцидент на іранському підприємстві в Натанзі міг статися через кібератаки "Моссада"

Ізраїльська розвідка "Моссад" могла стояти за кібератакою, яка призвела до інциденту на головному іранському підприємстві зі збагачення урану в Натанзі, повідомило в неділю видання "Джерузалем пост".

Газета уточнює, що така інформація з посиланням на джерела в країнах Заходу раніше з'явилася в ізраїльських ЗМІ.

У свою чергу неназване джерело розповів "Джерузалем пост", що інцидент на підприємстві в Натанзі випадковим не був, а збиток від нього виявився серйознішим, ніж зазначала іранська влада: раніше в Організації з атомної енергії Ірану стверджували, що в результаті події постраждалих немає, забруднення довкілля також не відзначено.

"Джерузалем пост" також передбачає, що начальник генштабу ЦАХАЛу Авів Кохаві натякнув на причетність Ізраїлю до інциденту з іранським збагачувальним заводом.

"Дії армії оборони Ізраїлю на Близькому Сході не приховані від очей наших ворогів, хто спостерігає за ними, бачить наші можливості і обачно думає про своїх майбутні кроки", - цитує газета його слова з промови на згадку про полеглих солдатів Ізраїлю.

Тим часом, за даними видання, прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу скликає наступної неділі засідання кабінету безпеки для обговорення політики Ірану.

Напередодні іранська влада оголосила про введення в дію на об'єкті в Натанзі передових центрифуг, завдяки яким можна буде активізувати процес збагачення урану.

У неділю глава Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі заявив, що збій у системі розподілу електроенергії на збагачувальному комплексі ім. мученика Ахмаді Рошана в Натанзі виявився проявом "ядерного тероризму". Але Салехі утримався від обвинувачення конкретних сил в акті саботажу.

"Джерузалем пост" нагадує, що ядерні об'єкти Ірану в Натанзі, за даними з-за кордону, раніше ставали жертвами ізраїльських кібератак: у 2010 році спільна операція Ізраїлю і США з використанням вірусної програми StuxNet призвела тут до руйнування понад 1 тис. центрифуг.

У липні минулого року на іранському ядерному об'єкті в Натанзі, де проводилося збагачення урану, сталася пожежа. Тегеран згодом назвав саботаж причиною аварії, але не став публічно озвучувати, кого саме підозрюють у диверсії. Пізніше представник Організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камалванді заявляв, що до пожежі на ядерному об'єкті в Натанзі, схоже, причетний Ізраїль.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА