07:15 12.04.2021

Інцидент у Натанзі на місяці паралізував збагачення на об'єкті урану

3 хв читати
Інцидент у Натанзі на місяці паралізував збагачення на об'єкті урану

Інцидент, що стався у вихідні на іранському ядерному об'єкті в Натанзі, мінімум на дев'ять місяців паралізував збагачення там урану, пише The New York Times з посиланням на джерела в розвідці США.

"Офіційні особи, що розповіли на умовах анонімності про секретну ізраїльську операцію, заявили, що вибух серйозно завадить Ірану збагачувати уран. Вони вважають, що потрібно мінімум дев'ять місяців на те, щоб відновити роботу в Натанзі", - пише газета.

За інформацією співрозмовників видання, потужний вибух знищив систему енергопостачання в Натанзі. Без неї центрифуги зі збагачення урану працювати не будуть.

Таким чином, газета підтверджує інформацію, яка раніше з'явилася в ЗМІ Ізраїлю, про те, що за інцидентом в Ірані стояли ізраїльські спецслужби.

Раніше газета Jerusalem Post повідомляла, що йшлося про кібератаку, за якою, ймовірно, стоїть ізраїльська розвідка "Моссад".

Газета уточнювала, що така інформація з посиланням на джерела в країнах Заходу раніше з'явилася в ізраїльських ЗМІ.

Зі свого боку неназване джерело розповів ізраїльському виданню, що інцидент на підприємстві в Натанзі випадковим не був, а збиток від нього виявився серйознішим, ніж описувала іранська влада: раніше в Організації з атомної енергії Ірану стверджували, що в результаті події постраждалих немає, забруднення довкілля також не відзначено.

Jerusalem Post передбачає, що начальник генштабу ЦАХАЛу Авів Кохаві натякнув на причетність Ізраїлю до інциденту з іранським збагачувальним заводом.

"Дії армії оборони Ізраїлю на Близькому Сході не приховані від очей наших ворогів, хто спостерігає за ними, бачить наші можливості і обачно думає про свої майбутні кроки", - цитує газета його слова з промови на згадку про полеглих солдатів Ізраїлю.

Раніше іранська влада оголосила про введення в дію на об'єкті в Натанзі передових центрифуг, завдяки яким можна буде активізувати процес збагачення урану.

У неділю глава Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі заявив, що збій у системі розподілу електроенергії на збагачувальному комплексі ім. мученика Ахмаді Рошана в Натанзі виявився проявом "ядерного тероризму". Але Салехі утримався від обвинувачення конкретних сил в акті саботажу.

Jerusalem Post нагадує, що ядерні об'єкти Ірану в Натанзі, за даними з-за кордону, раніше ставали жертвами ізраїльських кібератак: у 2010 році спільна операція Ізраїлю і США з використанням вірусної програми StuxNet призвела тут до руйнування понад 1 тис. центрифуг.

У липні минулого року на іранському ядерному об'єкті в Натанзі, де проводилося збагачення урану, сталася пожежа. Тегеран згодом назвав саботаж причиною аварії, але не стали публічно озвучувати, кого саме підозрюють у диверсії. Пізніше представник Організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камалванді заявляв, що до пожежі на ядерному об'єкті в Натанзі, схоже, причетний Ізраїль.

Спостерігачі зазначають, що тепер потрібно зрозуміти, як новий інцидент вплине на готовність Ірану повернутися до дотримання угоди з атому: переговори на цю тему проходять останніми днями у Відні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА