20:03 12.04.2021

Київ закликає кримчан, яких примушують служити в російській армії, повідомляти про це відповідні органи України

2 хв читати
Київ закликає кримчан, яких примушують служити в російській армії, повідомляти про це відповідні органи України

Представники української влади просять жителів Криму, яких окупаційна влада насильно примушує служити в російській армії, проводячи на території тимчасово окупованого півострова незаконну призовну компанію, повідомляти про це відповідні правоохоронні органи України, повідомляє прес-служба Представництва президента України в Автономній Республіці Крим у понеділок.

"1 квітня на тимчасово окупованій території АР Крим та м.Севастополя Російська Федерація почала черговий незаконний призов громадян України на військову службу. При цьому більшість із них відправлять за межі півострова до військових частин Південного та інших військових округів держави-окупанта. З'являється все більше інформації про проведення так званими "військовими комісарами" активної пропаганди служби в Збройних силах Російської Федерації ", - йдеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що такі дії представників держави-окупанта "є системним військовим злочином, а те, що заклик відбувається під час пандемії - ставить життя і здоров'я людей під ще більшу загрозу".

"Нагадуємо, що проведення призову жителів окупованих територій до лав збройних сил держави-окупанта, системна пропаганда служби в ЗС РФ на території Криму, а також переміщення громадян України з окупованої території на територію РФ порушують положення Конвенції про захист цивільного населення під час війни", - зазначають у Представництві президента в АРК.

Там уточнюють, що незаконна призовна кампанія Російської Федерації в Криму і кримінальне переслідування українських громадян за ухилення від призову були засуджені світовою спільнотою, зокрема в резолюціях Генасамблеї ООН від 18 грудня 2019 і від 16 грудня 2020 року "Стан справ в сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна".

Крім того, наголошується, що прокуратура АР Крим та м.Севастополя розслідує зазначені злочини, і спільно з правозахисними організаціями збирають і направляють в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду інформацію про військові злочини РФ в Криму, зокрема і про примусовий призов до лав збройних сил держави-окупанта.

"Звертаємося до громадян України, яких примушують до служби в збройних силах держави-окупанта, повідомляти про факти незаконного призову. Зібрані докази допоможуть у захисті наших громадян-жертв військових злочинів, а також у роботі з документування та притягнення винних за організацію незаконних закликів в Криму до відповідальності, зокрема, і на міжнародному рівні", - наголошують у Представництві.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА