13:27 13.04.2021

Росія не має права вето на членство України в НАТО - генсек Столтенберг

2 хв читати
Росія не має права вето на членство України в НАТО - генсек Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг знову заявляє, що Росія не має права вето на членство України в Альянсі, і тільки 30 союзників вирішуватимуть, чи відповідає Київ стандартам організації, щоб бути її членом.

Таку відому позицію НАТО Столтенберг знову підтвердив у вівторок у Брюсселі на прес-конференції, відповідаючи на запитання, чи може Україна стати членом організації в умовах, коли вона не контролює частину своїх кордонів.

"Це лише 30 союзникам вирішувати, коли Україна готова стати членом НАТО: ніхто інший не має права втручатися в цей процес. І це суверенне право кожної нації, такої як Україна, запитати про членство", - нагадав він.

Столтенберг наголосив, що це - "важливий принцип, тому що Росія зараз намагається відновити свого роду сфери впливу, де вони могли б вирішувати, що сусіди можуть робити". "І це світ, який ми намагаємося залишити позаду нас, де велика сила може вирішувати, що можуть робити малі сусіди. Тому ми підтримуємо суверенне право України запитати (про членство - ІФ) і вирішувати свій власний шлях, і лише 30 союзникам вирішувати, коли (Україна - ІФ) відповідатиме стандартам (НАТО - ІФ)", - деталізував він.

Водночас генсек зазначив, що це також є причиною, чому союзники підтримують зусилля України, спрямовані на реформування та модернізацію. "Реформи - найкращий шлях у напрямі євроатлантичної інтеграції, і ми відкидаємо ідею, про що чуємо з Москви, що Росія має якесь вето і право відкидати суверенне право інших країн вирішувати про свій шлях, включно з тим, якого роду безпеку вони хочуть гарантувати, включно з членством у НАТО", - підсумував Столтенберг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали понад 326 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Удар окупантів по Балаклії спрямований на велику кількість жертв серед цивільних

Уже десятеро поранених унаслідок ворожого обстрілу Балаклії

Двоє ворожих агентів отримали 15 років ув'язнення за наведення ракет по військовій та медичній інфраструктурі Херсона

Росіяни обстріляли 12 громад у прикордонні Сумської області

Побратимські відносини встановили Львівщина та Каліфорнія

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА