14:23 13.04.2021

Кулеба: Будь-який нерозважний крок РФ або новий виток насильства дорого їй коштуватиме

3 хв читати
Кулеба: Будь-який нерозважний крок РФ або новий виток насильства дорого їй коштуватиме

Будь-який нерозважний крок РФ або новий виток насильства з її боку дорого їй коштуватиме, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Зібравшись сьогодні, ми намагаємося запобігти помилці, зробленій у 2014 році, коли Росія була готова діяти швидко й переслідувати свої військові цілі в Криму й на Донбасі, доки наші західні партнери роздумували над своєю реакцією на те, що відбувалося на місці. Росія більше не зможе застати нікого зненацька, Україна і наші друзі залишаються пильними, ми не втрачаємо і втрачатимемо часу. І як тільки Росія зробить нерозважний крок або почне виток насильства, це дорого коштуватиме в усіх сенсах", - сказав він на спільному брифінгу з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі у вівторок.

Кулеба поінформував, що Росія і далі нарощує свою військову присутність уздовж українсько-російського кордону, на окупованих територіях і на морях України. За його словами, РФ збирає війська в трьох напрямках, зокрема на північному сході України, в Криму, на півдні, та на Донбасі, на сході.

Також Кулеба додав, що останніми тижнями Росія суттєво посилила свою пропаганду, яка дегуманізує українців та сіє ненависть до України.

"Навіть тривожніше бачити, як російські чиновники приєднуються до цієї кампанії, відкрито погрожуючи Україні війною та руйнуванням нашої державності", - зазначив він.

Глава МЗС України подякував генсеку НАТО за дуже чіткий сигнал підтримки України. Крім того, він запевнив, що Україна не хоче війни.

"Ми не плануємо жодних наступів або ескалації. Україна віддана дипломатичним і політичним способам врегулювання конфлікту", - зазначив він.

Кулеба сказав, що обговорив із генсеком, як НАТО та союзники можуть підтримати Україну в цих обставинах.

"Кожне слово підтримки має значення, і ми цінуємо це. Проте нам також потрібна дуже практична підтримка, і я ціную готовність генерального секретаря працювати з нами над цим питанням", - повідомив міністр.

Кулеба також наголосив, що зараз є всі можливі інструменти не лише для того, щоб завадити подальшій агресії Росії, але також, щоб змусити її вийти з окупованих територій України.

"У 2014 році неможливо було уявити, що Росія піде настільки далеко, як окупація Криму і потім Донбасу. Я хотів би нагадати, що первинним планом російських стратегій було поділити Україну навпіл і створити політичне утворення під назвою "новоросія". Цей план провалився завдяки ефективним контрзаходам, вжитим Українською державою та самопожертвуванню наших солдатів і офіцерів. Партнери, включно з союзниками з НАТО, відіграли важливу роль у допомозі Україні зупинити Росію там, де вона стоїть зараз. Тож коли ви запитуєте мене, наскільки далеко Росія може зайти, моя відповідь вам - я не можу виключати нічого, але я вважаю, що ми маємо всі можливі інструменти не лише для того, щоб перешкодити Росії зробити один крок уперед, але також, щоб змусити її вийти з окупованих територій України", - розповів глава МЗС України.

Він зазначив, що так Україна відновить свій суверенітет, і весь простір безпеки в цій частині Євроатлантичного регіону буде посилено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА