15:33 13.04.2021

Мін’юст України залучить радника для захисту НБУ від позову в США на $300 млн

2 хв читати
Мін’юст України залучить радника для захисту НБУ від позову в США на $300 млн

Уряд України дозволив Міністерству юстиції залучити юридичного радника для захисту в поданому 4 січня цього року позові Олега Жуковського до Національного банку України на $300 млн до Окружного суду Сполучених штатів Південного округу штату Флорида.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів №261 від 31 березня, закупівля цих послуг здійснюватиметься із застосуванням переговорної процедури.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що Нацбанк отримав позовну заяву 5 лютого цього року, після чого звернувся по допомогу до Мін’юсту. 11 березня було створено міжвідомчу робочу групу для захисту інтересів держави в цій справі, яка визнала за необхідне залучити такого радника.

Згідно з позовом, Жуковський вимагає $102,2 млн основної суми боргу плюс відсотки, пеня і штрафи за депозитами в Брокбізнесбанку, вкладеними в 2012-2013 рр. компаніями ZUKK Trading Limited і ТОВ "Інтертрансгруп" та екс-народним депутатом від Блоку Юлії Тимошенко Миколою Ковзелем і його помічником Віталієм Дідилівським. Вони передали права з відшкодування збитків Жуковському, який залучив для позову компанію Shutts&Bower.

У ньому стверджується, що посадові особи Нацбанку були "співучасниками" схеми з нібито виведення грошей Брокбізнесбанку бізнесменом Сергієм Курченком, а після того, як частину коштів у розмірі $172 млн вдалося повернути в результаті спецконфіскації в 2017 році, спрямували їх на виплату відсотків за єврооблігаціями України американським взаємним фондам, зокрема таким, як Franklin Templeton Investments, T. Rowe Price і TCW.

У позові зазначено, що кримінальні справи про пов'язані із справою розкрадання розслідують в Україні та США, що підкріплює обвинувачення позивача. Окрім Брокбізнесбанку та Курченка, який купив його в 2013 році без дозволу АМКУ, та його Реал Банку, позивач також звинувачує главу Нацбанку Сергія Арбузова, який нібито сприяв їм, та Ігоря Соркіна, що прийшов йому на зміну, а також тодішнього президента Віктора Януковича. У переліку дійових осіб названо також Валерію Гонтареву, яка стала главою НБУ вже після втечі Януковича, за якої не вдалося повернути вклади в Брокбізнесбанку.

Окрім цього, в списку дійових осіб у документі значаться екс-власники ПриватБанку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, їхні американські партнери Мордехай Корф (Mordechai Korf) та Уріель Лабер (Uriel Laber), компанії з групи Optima, а також "Укрнафта" і ПриватБанк. У позові стверджується, що екс-власники ПриватБанку нібито брали участь у відмиванні грошей Курченка та придбанні за їхньою допомогою нерухомості в США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА