15:56 13.04.2021

Законопроектом про ліквідацію ОАСК президент показав свою послідовність у боротьбі з корупцією, вважає Веніславський

3 хв читати
Законопроектом про ліквідацію ОАСК президент показав свою послідовність у боротьбі з корупцією, вважає Веніславський

Ситуація в Окружному адміністративному суді м. Києва (ОАСК) змусила президента діяти радикально й ініціювати законопроект про ліквідацію ОАСК, вважає представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський (фракція "Слуга народу").

"У цьому випадку президент показав свою послідовність і непримиренну боротьбу з корупцією, і це є адекватною реакцією на ті ганебні речі, які ми спостерігали (у цьому суді - ІФ)", - сказав Веніславський журналістам у вівторок у Києві.

За його словами, коли в судах на перше місце виходять матеріальні, а не державні інтереси та інтереси правосуддя, це може бути підставою для їх ліквідації.

Представник президента в КС не виключив, що якщо подібні випадки будуть в інших судах, то і їх може бути ліквідовано.

Веніславський також пояснив, що в разі ліквідації суду його суддів без конкурсу переводять до іншого суду.

"Якщо суддя відмовляється переходити в інший суд, то це є підставою для його звільнення", - додав він.

Раніше президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" (ОАСК), повідомляється на сайті глави держави у вівторок.

У повідомленні на сайті президента зазначено, що стара, неефективна судова система неспроможна забезпечити запит українців на справедливість, а поданий законопроект засвідчує вірність президента своїм обіцянкам щодо повного очищення судової системи, яка втратила довіру громадян України.

Як повідомлялося, 11 серпня 2020 року Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук підозрюваних, які, діючи в межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, мали намір захопити державну владу шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС), Вищою радою правосуддя та створенням штучних перешкод у їхній роботі. У розшук було оголошено голову ОАСК Павла Вовка, його заступника Володимира Келеберду, суддів цього суду Олексія Огурцова, Ігоря Качура та Ігоря Погрібніченка, а також членів ВККС Миколу Сіроша та Сергія Остапця.

НАБУ 17 липня 2020 року повідомило про вручення підозри Вовку, його заступникові Євгену Аблову, п'ятьом іншим суддям. Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого ввійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації.

У 2021 році детективи НАБУ намагалися вручити голові ОАСК клопотання про відсторонення його від адміністративної посади голови суду, але він відмовився його отримувати. Також Вовк систематично не з’являвся за повістками про виклик до НАБУ. ВАКС шість разів ухвалював рішення про примусову доставку Вовка, проте підозрюваний суддя не з’являвся до суду.

Згодом НАБУ затримало на хабарі рідного брата голови ОАСК Юрія Зонтова (сам Вовк змінив прізвище в 1999 році), який одночасно є адвокатом і співробітником Служби зовнішньої розвідки (СЗР). Йому було обрано запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Зонтова разом зі спільником підозрюють у підбурюванні до надання неправомірної вигоди в сумі $100 тис. за вирішення питання з ухваленням рішення у справі, яку слухають в ОАСК.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА