16:12 13.04.2021

ОАСК просять заборонити УДО вчиняти дії щодо недопуску Тупицького і Касмініна до приміщення КС

3 хв читати
ОАСК просять заборонити УДО вчиняти дії щодо недопуску Тупицького і Касмініна до приміщення КС

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшли позови від відсторонених від посад суддів Конституційного Суду України (КС) Олександра Тупицького та Олександра Касмініна щодо недопуску їх до приміщення КС.

Як повідомляється на сайті ОАСК у вівторок, позивачі звернулися до ОАСК із позовами, в яких просять суд визнати протиправними дії військовослужбовців Управління державної охорони України (УДО) з недопуску Тупицького та Касмініна до приміщення КС. Разом із позовами вони подали заяви про забезпечення позову шляхом заборони УДО вчиняти дії щодо недопуску Тупицького та Касмініна до приміщення КС.

Наразі суд вирішує питання наявності правових підстав щодо забезпечення позову та відкриття провадження в адміністративній справі.

Як повідомлялося, КС 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

Президент України Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці.

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило Тупицькому про підозру у завідомо неправдивих свідченнях і підкупі свідка. Як зазначили в ДБР, суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

21 січня Тупицький звернувся до Зеленського з відкритим зверненням, у якому заявив про порушення Конституції та законодавства співробітниками УДО, які не допустили його до будівлі КС, і попросив притягнути їх до відповідальності, а 27 січня звернувся до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з проханням вжити заходів щодо виправлення ситуації з блокуванням роботи суду співробітниками УДО. 28 січня Тупицький подав на УДО до ОАСК позов через недопуск до виконання ним повноважень голови суду.

Зеленський 26 лютого 2021 року підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць. 27 березня глава держави скасував указ президента від 14 травня 2013 року №256 "Про призначення Тупицького суддею Конституційного Суду України". Також було скасовано указ президента України від 17 вересня 2013 року №513 "Про призначення О.Касмініна суддею Конституційного Суду".

29 березня до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшов позов, у якому оскаржують указ Зеленського про скасування указу президента про призначення Тупицького суддею КС.

13 квітня Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект "Про ліквідацію ОАСК" через втрату до нього довіри і пов'язані з ним численні скандали.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА