20:34 13.04.2021

Рада має намір реформувати мережу ліцеїв в Україні

2 хв читати
Рада має намір реформувати мережу ліцеїв в Україні

Верховна Рада планує трансформувати мережу установ загальної середньої освіти в частині реалізації реформи "Нова українська школа".

Ухвалення відповідного законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для впровадження якісної профільної середньої освіти" № 4629-1 за основу підтримали 278 народних депутатів на позачерговому планерному засіданні у вівторок.

Новий закон "Про загальну середню освіту", ухвалений Радою у січні 2020 року, передбачає формування ефективної мережі ліцеїв, які повинні забезпечувати надання трирічної якісної профільної середньої освіти протягом 10-12 років навчання. Формування такої мережі ліцеїв в Україні планували здійснити до 2024 року в рамках реформи "Нова українська школа".

Разом із тим представляється необхідним продовжити перехідний період для трансформації мережі навчальних закладів, а також уточнити окремі положення, спрямовані на удосконалення правового регулювання функціонування ліцеїв.

У зв'язку з цим законопроект № 4629-1 пропонує внести зміни в закон "Про загальну середню освіту", передбачивши правові підстави для функціонування нової державної установи, що забезпечує надання освітніх послуг у сфері дошкільної, повної загальної середньої та позашкільної освіти дітям, які перебувають на стаціонарному лікуванні.

Автори законодавчої ініціативи також пропонують передбачити, що опорні навчальні заклади повинні забезпечувати отримання не тільки початкової і базової середньої освіти, а й профільної середньої освіти.

Закон "Про загальну середню освіту" пропонується доповнити переліком засновників ліцеїв, включивши в них представницькі органи інших територіальних громад, здатних забезпечити функціонування ліцею відповідно до вимог законодавства.

Разом із тим законопроект визначає чіткі вимоги до заснування та здійснення освітньої діяльності комунального ліцею, зокрема, створення окремої юридичної особи, функціонування не менше чотирьох класів протягом 10-12 років навчання, формування безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього середовища, і належної матеріально технічної бази, включно з інтернетом, харчуванням, підвезенням учнів та педагогів з дотриманням тимчасової норми або пансіонного проживання учнів.

Водночас законопроект передбачатиме необхідність відстрочити до 2027 року введення в дію окремих норм закону "Про загальну середню освіту" щодо функціонування в комунальних ліцеях не менше чотирьох класів протягом 10-12 років навчання, юридичного виділення початкових шкіл, гімназій, ліцеїв.

Пропонується дозволити представницьким органам громад виконувати функції засновників ліцеїв до 1 вересня 2027 року, тобто до терміну повноцінного запуску трирічної старшої профільної школи на базі трансформованої мережі зі створенням нових ліцеїв.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА