22:25 14.04.2021

США виконали всі завдання в Афганістані, з 1 травня починають виведення звідти військ - Байден

4 хв читати
США виконали всі завдання в Афганістані, з 1 травня починають виведення звідти військ - Байден

США виконали свою місію в Афганістані і розпочнуть з 1 травня впорядковане виведення американського контингенту, заявив американський лідер Джо Байден.

"США почнуть остаточне виведення військовослужбовців з 1 травня цього року", - сказав Байден, під час виступу в середу.

Він зазначив, що цей процес буде здійснюватися впорядковано і при повній координації з союзниками, які зараз мають більше сил в Афганістані, ніж США.

"Ми завершимо виведення до того, як відзначатимемо річницю подій 11 вересня (2021 року - ІФ)", - зазначив він.

За його словами, США домоглися виконання всіх своїх завдань в Афганістані.

"Настав час покласти край найдовшій війні Америки, настав час повернути наших військових додому", - сказав він.

При цьому, Байден застеріг бойовиків руху "Талібан" від атак на американських військовослужбовців під час цього процесу. Він додав, що в разі таких нападів США "будуть захищати себе і своїх партнерів усіма наявними способами".

Також Байден пообіцяв, що США продовжать підтримувати Афганістан, а також - переговори щодо політичного врегулювання афганського конфлікту.

Війна в Афганістані, до якої входить серія збройних конфліктів, триває з 1970-х років. Останній, на цей час етап протистояння почався в 2015 році, після виведення основної частини військ НАТО з Афганістану.

Війська США увійшли до Афганістану близько 20 років тому після терактів 11 вересня 2001 року. Це найбільш тривала військова кампанія в американській історії. За час конфлікту, за даними американських ЗМІ, в Афганістані загинули понад 2,4 тис. американських військових. Основним противником США вже тоді був рух "Талібан", який у той час контролював країну.

За Джорджа Буша-молодшого в Афганістані було розміщено близько 30 тис. американських військовослужбовців, його наступник Барак Обама кілька разів збільшував контингент на приблизно 17 тис., потім ще на 4 тис. Після перегляду політичного курсу, в грудні 2009 року Обама оголосив про відправку ще 30 тис. військових. Згідно з даними американських ЗМІ, пік припав на 2011 рік, тоді в Афганістані перебувало понад 100 тис. військових. Тоді військове командування США сподівалося, різко збільшивши чисельність контингенту, остаточно зломити опір талібів.

Поступове виведення почалося в 2011 році, спочатку країну покинули близько 650 військових. У 2012 році Афганістан покинули 23 тисяч солдатів. Плани США припускали, що після 2014 року в Афганістані повинен залишитися контингент у не більше ніж 10 тисяч військових.

У 2017 році Пентагон опублікував дані про те, що американських військових розміщено в Афганістані більше, ніж оголошено про це раніше - близько 11 тис., а не 8,4 тис. У вересні 2017 року президент США Дональд Трамп почав процес повернення цих військовослужбовців на батьківщину.

29 лютого 2020 року США і "Талібан" уклали угоду, покликану запустити мирний процес в Афганістані. За умовами угоди, таліби, зокрема, зобов'язалася не використовувати територію Афганістану для підриву безпеки США і їх союзників. США взяли на себе зобов'язання вивести війська за 14 місяців, якщо таліби будуть дотримуватись досягнутих домовленостей.

У січні цього року Пентагон оголосив, що лише 2,5 тис. американських військових перебувають в Афганістані, що стало найменшим показником з 2001 року.

Адміністрація Трампа планувала, що всі американські військовослужбовці повернуться в США в травні 2021 року. Однак після приходу до влади Джо Байдена ситуація змінилася.

У лютому 2021 року міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Вашингтон не збирається поспішати з виведенням військ з Афганістану. Пізніше голова Комітету у справах збройних сил Палати представників Конгресу США Адам Сміт повідомив, що наразі адміністрація президента США Джо Байдена вивчає можливості домовленостей з рухом "Талібан" щодо продовження терміну перебування американських військ в Афганістані. У результаті Байден вирішив вивести війська до 11 вересня - трохи пізніше, ніж мав намір зробити це Трамп.

Спостерігачі зазначають, що рішення про виведення військ багатьма може бути сприйнято як свого роду визнання з боку США поразки в Афганістані. В останні місяці повідомлялося про посилення позицій бойовиків-талібів у країні, про поступовий перехід під їх контроль декількох округів.

У ситуації, коли США покинуть афганську територію, гостро постане питання про те, чи зможуть Кабул і таліби врегулювати конфлікт, або ж рух "Талібан" спробує силою захопити владу. При цьому, на думку західних експертів, навіть за "мирного" сценарію у талібів з'являться відмінні шанси не просто почати брати участь у політичному житті країни, а й взагалі - взяти владу в свої руки.

Переговори про політичне врегулювання афганського конфлікту, тим часом, зіткнулися з труднощами: таліби оголосили, що не братимуть участі в конференціях з цього питання доти, поки всі іноземні війська не залишать Афганістан.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА