12:22 15.04.2021

Ключовими проблемами в країні українці вважають війну на Донбасі, безробіття та пандемію COVID-19 - опитування "Рейтингу"

3 хв читати
Ключовими проблемами в країні українці вважають війну на Донбасі, безробіття та пандемію COVID-19 - опитування "Рейтингу"

Основними проблемами в країні українці вважають війну на Донбасі, безробіття, пандемію COVID-19, а також низький рівень зарплат і пенсій та корупцію, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 24-28 березня 2021 року.

За даними дослідження, ключовими проблемами країни респонденти вважають: військовий конфлікт на Сході України (47%), відсутність роботи, безробіття (37%) та епідемію коронавірусу (35%). 27% вважають важливою проблемою низький рівень зарплат і пенсій, 21% - хабарництво та корупцію у владі, 19% - некомпетентність влади та підвищення тарифів на комунальні послуги, 16% - неможливість отримати якісне медичне обслуговування. Порівняно з липнем 2020 року вдвічі зросла кількість тих, хто вважає епідемію коронавірусу важливою проблемою для країни.

На особистому рівні найважливішими проблемами респонденти вважають низький рівень зарплат і пенсій (38%) та підвищення тарифів на комунальні послуги (35%). Епідемію коронавірусу особистою проблемою вважають 25%, військовий конфлікт на Сході України - 24%, підвищення цін на основні товари та послуги - 23%, відсутність роботи, безробіття - 23%, неможливість отримати якісне медичне обслуговування - 16%, хабарництво та корупцію у владі - 14%, некомпетентність влади - 13%.

Так, майже третина опитаних вважають, що кошти поточного року варто насамперед спрямувати на боротьбу з COVID-19 і збільшення соціальних виплат, пенсій; 10% -за спрямування державних грошей на збільшення зарплат медиків, 8% - на будівництво доріг, 4% - на збільшення зарплат вчителів.

46% оцінюють як високий рівень професіоналізму та компетентності лікарів в Україні, 42% - протилежної думки. З липня 2020 року зросла кількість тих, хто оцінює високою компетентність українських медиків.

Згідно з опитуванням, 47% опитаних зверталися по медичну допомогу в державні заклади охорони здоров'я за останні півроку, 53% - не зверталися. Останніх більше серед молодшої вікової групи (18-29 років) і чоловіків. Серед тих, хто звертався, 43% на добре або відмінно оцінили якість отриманих послуг, 33% оцінили на задовільно, 23% - на погано або жахливо.

Загалом головною причиною зростання захворюваності на коронавірус у березні цього року вважають недотримання карантину громадянами (46%). Далі - сезонне зростання простудних захворювань (32%), неефективні дії влади (28%) і виникнення нових форм коронавірусу (17%).

63% також підтримують те, що в Україні не планують використовувати російську вакцину від коронавірусу Супутник-V, 23% - мають протилежну думку. Останніх найбільше серед жителів півдня та сходу.

Приблизно 30% вважають, що президент України Володимир Зеленський і Міністерство охорони здоров'я ефективно реагують на загрозу коронавірусу, понад половина опитаних вважають, що неефективно, 18% вважають ефективним реагування Кабінету Міністрів України та Верховної Ради, понад 60% - неефективним. Зазначається, що порівняно з листопадом 2020 року спостерігається деяке зниження позитивних оцінок реагування на загрозу коронавірусу органів центральної влади.

Чинному міністру охорони здоров'я Максиму Степанову довіряють 19%, не довіряють - 37%, не знають такого - 34%, екс-міністру Уляні Супрун довіряють 14%, не довіряють - 61%, не знають її - 17%. Колишніх міністрів Іллю Ємця та Зоряну Скалецьку не знають майже половина опитаних, довіряють їм приблизно 8-9%, не довіряють - майже третина.

Опитування проводилося методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Аудиторія: населення України віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів.

Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 2,2%

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

За час війни Росія зруйнувала і пошкодила понад 20 офісів і складів ТЧХУ - Доценко

Понад 20 загонів швидкого реагування ТЧХУ працюють в Україні - гендиректор Доценко

ВАКС засудив мера Рені до дев'яти років позбавлення волі

Держмитслужба України: Ймовірно, планується блокування пункту пропуску "Медика-Мостиська"

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА