19:45 16.04.2021

Відсутність нових санкцій щодо "Північного потоку 2" - це подарунок Росії, вважає сенатор-республіканець

3 хв читати
Відсутність нових санкцій щодо "Північного потоку 2" - це подарунок Росії, вважає сенатор-республіканець

Сенатор-республіканець від Техасу Тед Круз обвинуватив президента США Джо Байдена в надмірно м'якій політиці щодо Росії та в небажанні домагатися припинення будівництва газопроводу "Північний потік 2".

"Байден м'яко ставиться до Росії. Республіканцям і демократам раніше вдалося здобути загальну перемогу: ми домоглися припинення будівництва "Північного потоку 2". А Росія негайно відновила будівництво відразу після обрання Байдена", - написав він у своєму Twitter.

На думку Круза, адміністрація Байдена "зволікає з введенням санкцій, які за законом вона зобов'язана вводити. Це - багатомільярдний подарунок Росії".

Круз - один із найбільш затятих прихильників введення максимально жорстких санкцій проти "Північного потоку 2". Днем раніше він припустив, що США, вводячи жорсткі санкції, цілком можуть перешкодити реалізації цього проекту.

У США багато конгресменів (як республіканців, так і демократів), які виступають за посилення санкційного тиску на "Північний потік 2". Зокрема, низку ініціатив у цьому напрямі зробив саме Круз: він донедавна блокував процедуру затвердження ключових керівників держдепу і обіцяв, що продовжить це робити доти, поки не побачить нові обмежувальні заходи проти газопроводу.

Однак раніше на цьому тижні Круз припинив блокувати цю процедуру: Сенат ухвалив призначення Венді Шерман першим заступником держсекретаря.

В адміністрації президента США Джо Байдена погоджуються, що потрібно намагатися перешкодити завершенню будівництва цього газопроводу. Але водночас Білий дім хотів би поліпшити сильно постраждалі під час Дональда Трампа відносини США з ФРН. З цієї причини, як зазначають американські ЗМІ, Байден, не бажаючи дратувати Берлін, поки утримується від більш рішучих дій проти проекту газопроводу.

Байден на цьому тижні заявив, що пов'язані з темою будівництва газопроводу "Північний потік 2" питання є складними.

"Північний потік" - це складне питання, яке стосується наших союзників в Європі ", - сказав Байден, відповідаючи на питання щодо санкцій з "Північного потоку 2".

Він зазначив, що вже протягом тривалого часу виступає проти нього: "Я від самого початку був проти, ще до того, як став віце-президентом (за Барака Обами - ІФ)".

При цьому Байден зазначив, що питання про реакцію на "Північний потік 2" "як і раніше, обговорюється". Він не став говорити, чи готовий вводити подальші санкції.

Згідно з планом, Білий дім у травні 2021 року має представити конгресу черговий звіт про заходи, вжиті проти "Північного потоку 2". Передбачається, що саме тоді може стати відомо про введення нових санкцій.

У четвер США оголосили про введення санкційного пакету проти Росії. Деякі республіканці розкритикували ці заходи, зокрема, за те, що вони не містять санкцій проти "Північного потоку 2".

Проте, в указі Байдена про санкції є положення, яке в майбутньому може стати підставою для санкцій у сфері енергетики.

Так, у документі перераховуються теми, за якими в майбутньому США можуть приймати рішення про санкції проти РФ - заморожувати активи фізичних та юридичних осіб на своїй території. Одне з положень передбачає, що покарати можна "фізособи, якщо держсекретар спільно з міністром фінансів визначать, що вони прямо або побічно несуть відповідальність або мають якесь відношення ... до порушень або припинення поставок газу або інших енергоресурсів до Європи, на Кавказ, в Азію". Далі в документі зазначається, що санкції можливі не тільки щодо фізосіб, а й проти компаній.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА