12:17 17.04.2021

Єнін: Київ відпрацьовує модальності симетричної відповіді Москві у зв'язку з провокацією щодо співробітника генконсульства в Петербурзі

3 хв читати
Єнін: Київ відпрацьовує модальності симетричної відповіді Москві у зв'язку з провокацією щодо співробітника генконсульства в Петербурзі

Найближчим часом Міністерство закордонних справ України визначиться із симетричною відповіддю РФ на затримання українського консула в Санкт-Петербурзі, згідно з наявною практикою в таких ситуаціях, заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Безумовно, найближчим часом Міністерство закордонних справ визначиться із симетричною відповіддю згідно з наявною практикою в таких ситуаціях", - сказав він в ефірі телеканалу "Україна 24" в суботу.

Також Єнін наголосив, що український консул не причетний до отримання секретної інформації з баз правоохоронних органів РФ, яке йому інкримінують правоохоронні органи Росії.

"Хотів би ще раз наголосити, що зазначені дії російських правоохоронних органів є нічим іншим, як грубою провокацією, грубим порушенням усіх норм Віденських конвенцій. Нашого дипломата у жодному разі не мали затримувати. Ба більше, він не був причетний до тих дій, які йому інкримінують російські чиновники", - сказав він в ефірі телеканалу.

Єнін зазначив, що український дипломат не був причетний до якихось баз даних і "йдеться про брутальну провокацію з боку російських спецслужб на тлі загального загострення ситуації з російського боку, яку ми спостерігаємо абсолютно в усіх сферах взаємодії з державою-агресором.

Заступник міністра зауважив, що український консул перебуває на території української консульської установи, і найближчим часом МЗС буде вирішувати питання про його повернення додому.

Єнін додав, що російська сторона, як і будь-яка інша держава - член Віденської конвенції, має право на оголошення тієї чи іншої особи небажаною.

"Але зазначені кроки російської сторони зустрінуть найрішучішу відсіч з української сторони, і ми вже опрацьовуємо модальності симетричної відповіді російській стороні", - заявив він.

Водночас заступник міністра повідомив, що консульська установа України в Петербурзі забезпечена в кадровому і технічному плані.

"Ми сподіваємося, що цей інцидент мінімально вплине на нормальне функціонування нашої установи. Хоча про яке нормальне функціонування установи може йти мова, коли буквально два місяці тому українського прикордонника було поранено ножем, і ті особи з російського боку, які були зобов'язані забезпечувати захист і недоторканність українських представників, як і цієї установи загалом, просто упустили цей момент?"- зазначив заступник голови МЗС.

Єнін поінформував, досі Україні не відомо про результати відповідного кримінального провадження з російської сторони.

"Ми постійно стикаємося також і з іншими провокаціями з російського боку. Саме тому ми максимально мобілізували всіх наших дипломатичних і консульських представників, як у Санкт-Петербурзі, так і в інших дипломатичних і консульських установах, і продовжуємо нести службу відповідно до завдань, поставлених урядом нашої держави", - наголосив заступник глави МЗС України.

Раніше в ФСБ Росії повідомили про затримання в Петербурзі консула України в цьому місті Олександра Сосонюка нібито під час отримання закритої інформації з баз російських правоохоронних органів. "Ця діяльність несумісна зі статусом дипломатичного працівника і має явний ворожий характер щодо Російської Федерації. До іноземного дипломата буде вжито заходів відповідно до норм міжнародного права", – заявили в ФСБ.

Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що затримання співробітника генерального консульства України в Санкт-Петербурзі - це чергова провокація на тлі дестабілізуючих дій Росії.

"Обставини затримання з'ясовуються. Найближчим часом українська сторона визначиться з формою реагування на зазначену провокацію з урахуванням наявної практики", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

В Одеській області вночі ліквідовано два розвідувальні дрони противника

У Херсонській області за добу через обстріли РФ загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА