16:30 18.04.2021

Прем'єр Чехії обіцяє розсекретити матеріали про вибух на складі боєприпасів семирічної давнини

2 хв читати
Прем'єр Чехії обіцяє розсекретити матеріали про вибух на складі боєприпасів семирічної давнини

Влада Чехії розсекретить матеріали про вибух на складі боєприпасів, у причетності до якого підозрюють співробітників російських розвідслужб, заявив в інтерв'ю газеті "Лідове новини" чеський прем'єр Андрій Бабіш.

За його словами, спочатку в понеділок Кабінет Міністрів вивчить матеріали справи, зібрані Службою безпеки та інформації Чехії (BIS), і обговорить їх.

"Досьє обговорюватимуть в уряді в понеділок, тому що інші міністри його не бачили, і я хочу, щоб дані були розсекречені", - сказав Бабіш.

Він пообіцяв, що чехи потім отримають можливість ознайомитися з розсекреченими документами. "Громадськість зможе отримати уявлення про це", - зазначив глава уряду.

У відповідь на запитання, чи буде вжито додаткових заходів, він заявив, що вважає адекватною відповіддю вислання 18 російських дипломатів.

Також він додав, що вже поінформував союзників в Європейському Союзі і повідомив про справу голову Євроради Шарля Мішеля.

"Ми обов'язково поговоримо про це на наступному засіданні Ради", - додав Бабіш.

Як повідомлялося, чеська влада висилає з країни 18 дипломатів посольства РФ в Празі, пов'язаних з російською військовою розвідкою.

Пізніше стало відомо, що чеська поліція оголосила в розшук двох громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова.

"Україна підтримує дії Чеської Республіки у відповідь на підтверджену правоохоронцями причетність Росії до вибухів на складах озброєнь 2014 року, які призвели до людських жертв. Ми в Україні надто добре знаємо зловмисні методи РФ. Такі злочини не мають залишатися без покарання", - заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Рішення чеського уряду підтримала низка європейських держав, зокрема, Велика Британія.

"Велика Британія повністю підтримує наших союзників в Чехії, які показали, наскільки далеко можуть зайти російські розвідслужби в спробі провести небезпечні і зловмисні операції в Європі... Ми як ніколи сповнені рішучості притягти до відповідальності винних у нападі в Солсбері і схвалюємо дії чеської влади, яка зробила те саме", - йдеться в заяві міністра закордонних справ Британії Домініка Рааба.

Крім того, чеська поліція оголосила в розшук двох громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова.

Поліція Чехії на своєму сайті опублікувала повідомлення, що справді розшукує двох осіб, які подорожували Чехією в 2014 році з паспортами на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова. У повідомленні також зазначається, що вони використовували й інші паспорти - у одного був паспорт громадянина Таджикистану, а у другого - Молдови.

Пізніше перший віце-прем'єр Чехії Ян Гамачек, що тимчасово виконує обов'язки глави МЗС, заявив, що має намір порушити тему вибуху складу боєприпасів у Чехії в 2014 році, так звану "справу Врбетіце", на міністерській зустрічі ЄС.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА