21:03 18.04.2021

Українська СЦКК не може в повному обсязі моніторити ситуацію на Донбасі через перешкоджання роботі Місії з боку російських найманців

3 хв читати
Українська СЦКК не може в повному обсязі моніторити ситуацію на Донбасі через перешкоджання роботі Місії з боку російських найманців

Українська сторона СЦКК не в змозі в повному обсязі здійснювати моніторинг ситуації на Донбасі через випадки різноманітного перешкоджання роботі місії з боку російських найманців, повідомив прес-центр Операції об'єднаних сил.

"СММ ОБСЄ систематично фіксує випадки різноманітного перешкоджання роботі Місії з боку російських найманців. Однак, не зважаючи на прагнення Місії виконати покладені завдання по всій території ОРДЛО, СММ на цей час не здатна в повному обсязі здійснювати свої моніторингові заходи у зв’язку з ускладненим перетином лінії розмежування та пересуванням своїх патрулів між ОРЛО та ОРДО", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, такі обмеження змусили СММ діяти трьома окремими операційними підрозділами: підрозділ на підконтрольній уряду України території, підрозділи в ОРДО і в ОРЛО. " Ці виклики були додатково ускладнені заходами, ініційованими збройними формуваннями РФ у 2020 році, а саме додаткові вимоги наявності актуальних сертифікатів тестування на COVID-19 та інші протипандемічні заходи", - наголосили в Місії.

Також зазначається, що з 20 березня місія зафіксувала нові тенденції обмеження її роботи на тимчасово окупованих територіях Донецької області, до яких належать вимоги найманців з обшуку причепів і автомобілів СММ і як наслідок, відмова у подальшому пересуванні патрулів у разі відмови догляду. Такі обмеження не тільки порушують дипломатичні протоколи, але безпосередньо впливають на виконання покладених на СММ обов'язків.

"Російські найманці додатково посилюють надскладну ситуацію, створену системними обмеженнями після закриття КПВВ у контексті пандемії COVID-19. Якщо Місія не зможе проводити свою адміністративну діяльність, постачати медичне обладнання, включаючи COVID тести, то це безпосередньо буде впливати на працездатність СММ на тимчасово окупованих територіях. Свобода пересування Місії за другий тиждень квітня була обмежена 15 разів, 13 з яких  у Донецькій і 2 в Луганській області", - заявляють у Місії.

Крім того, загрозливим стало збільшення зафіксованих випадків перешкоджання моніторингу лінії розмежування і прилеглих територій за допомогою БПЛА Місії. Глушіння БПЛА СММ протягом тижня відбулося 59 разів, що в 2,5 раза більше проти 24 випадків протягом попереднього тижня. Відсоток польотів БПЛА СММ, які зазнали перешкод сигналу збільшився з 16% у лютому до 28% у березні і 58% у квітні.

"Аналізуючи рівні проміжки часу, від 15 лютого по 14 березня зафіксовано 52 випадки проти 165 випадків з 15 березня по 15 квітня. Насторожує те, що 85% випадків глушіння сигналу GPS відбулися у Донецькій області поблизу населених пунктів Степанівка, Веселе, Спартак, Петрівське, Ясинувата, Докучаєвськ та поруч з Красногорівкою", - відзначили в СЦКК.

Разом із тим, БПЛА залишаються ключовим активом Місії, що дозволяє вести моніторинг недоступних для патрулювання територій і фіксацію порушення розміщення озброєння і військової техніки. У першому кварталі 2021 року 66% таких порушень було зафіксовано саме за допомогою БПЛА.

У СЦКК фіксують ще один спосіб перешкоджання моніторингу - обстріли БПЛА з різних видів стрілецької зброї. Минулого тижня патрулі СММ зафіксували 10 таких випадків, порівняно з 1 таким інцидентом за попередній місяць.

Також представники СММ зафіксували нові порушення в березні-квітні 2021 року, а саме системну перевірку причепів і автомобілів СММ, збільшення кількості випадків глушіння сигналу GPS БПЛА СММ, збільшення обмежень пересування патрулів СММ в ОРДЛО уздовж тимчасово непідконтрольного державного кордону України і особливо на півдні Донецької області .

"Усі вище зазначені обмеження вказують на системність заходів з боку представників окупаційної влади знизити ефективність виконання покладених на СММ ОБСЄ завдань зі збору інформації, моніторингу та контролю за дотриманням прав людини на тимчасово окупованих територіях України",- підсумували в СЦКК.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА