07:21 19.04.2021

Ситуація навколо України буде однією з головних тем відеоконференції глав МЗС країн ЄС

3 хв читати
Ситуація навколо України буде однією з головних тем відеоконференції глав МЗС країн ЄС

Відеоконференція міністрів закордонних справ країн Європейського союзу приділить у понеділок особливу увагу ситуації навколо України, до неї приєднається глава українського МЗС Дмитро Кулеба.

"Через ковідні обмеження замість запланованого засідання Ради ЄС із закордонних справ міністри проведуть відеоконференцію, і через це довелося скоротити порядок денний за рахунок поточних питань", - пояснив журналістам високопоставлений європейський чиновник.

Він прокоментував минулої п'ятниці на умовах анонімності коло питань, які будуть порушені міністрами ЄС при обговоренні української теми.

"У наявності загрозливе нагнітання військової активності і концентрація військ Росії уздовж її кордону з Україною, напружене становище на південних морських кордонах України, в Керченській протоці, - перерахував функціонер ЄС. - Одночасно ми підтримуємо внутрішні реформи в Україні. Вони дуже важливі, щоб зблизити її з Євросоюзом. Ми допомагаємо також відображати дезінформацію і гібридні загрози".

Все це буде предметом обговорення європейськими міністрами з українським колегою Кулебою. Поряд з ситуаційними, будуть порушені також поточні питання підготовки до чергового засідання Ради співробітництва ЄС-Україна.

"Ми будемо стежити за подіями, і, можливо, у країн-членів з'являться пропозиції щодо нових санкцій", - сказав співрозмовник ЗМІ, попередивши, що жодних рішень щодо санкцій у понеділок бути не може.

"Ухвалення санкцій в ЄС обов'язково проходить три стадії, - пояснив він. - Країни ЄС - одна, дві або кілька - вносять пропозицію, після чого починається процес на союзному рівні. Пропозиції обговорюються в робочих групах, проходять через Комітет постійних представників. Третій етап - власне прийняття санкцій. Можу сказати вам, що в понеділок його не буде. В жодних робочих групах ЄС не відбувається офіційного обговорення санкцій проти Росії у зв'язку з останніми подіями. Чи є пропозиції або ідеї у країн-членів ЄС, я не можу сказати".

ЄС вважає, що концентрація російських військ біля кордонів України - це абсолютно одностороння дія Росії, а Україна не зробила нічого, що могло б послужити причиною військових приготувань з російської сторони.

Другим за значимістю пунктом порядку денного відеоконференції буде становище в Ефіопії і дії ЄС щодо подолання кризи в цій країні. Там за дорученням глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля вже двічі побував міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто. Він виступить перед колегами з доповіддю. Мета ЄС полягає в моніторингу припинення вогню, спостереженні за умовами безпеки. При цьому Брюссель буде взаємодіяти з Африканським союзом.

В огляді поточних питань виділяється обговорення обстановки в Грузії. Там триває внутрішня політична криза, і Євросоюз виступає посередником між правлячою партією і опозицією. Посередницька місія перебуває в процесі, криза поки не врегульована. Складнощі стосуються парламентських виборів, судової системи, складу уряду. Вони серйозні, але ЄС, за словами співрозмовника ЗМІ, продовжує посилено працювати, тому що для нього Грузія - "дуже важлива країна, дуже активний член програми "Східного партнерства".

Європейські міністри обговорять стан на півночі Мозамбіку, де ЄС має намір брати участь у врегулюванні кризи і припиненні насильства. Брюссель розглядає різні варіанти, зокрема місію в рамках загальної політики ЄС у сфері оборони і безпеки. Йдеться про "втручання невійськовими засобами".

Також обговорюватиметься стан у М'янмі, де військова хунта, яка прийшла до влади в результаті перевороту, підсилює репресії проти населення і зростає кількість жертв серед учасників демонстрацій протесту. ЄС працює над новим пакетом заходів, спрямованих проти підприємств, які знаходяться в руках військових.

У розділі поточних питань - також підготовка до саміту ЄС-Індія, який відбудеться 8 травня в португальському Порту. Ця подія зазначить важливість стратегічного партнерства ЄС з цією величезною азіатською країною, зазначив європейський чиновник.

Боррель представить міністрам коротку доповідь про переговори у Відні з іранської ядерної угоди - Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), в якому він виступає координатором.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА