07:52 20.04.2021

Грузинські партії підписали документ про подолання політичної кризи в країні

2 хв читати
Грузинські партії підписали документ про подолання політичної кризи в країні

Лідери керівної партії "Грузинська мрія" і п'яти опозиційних партій увечері в понеділок підписали документ, розроблений Євросоюзом і США, про подолання політичної кризи в Грузії.

Документ передбачає припинення бойкоту парламенту опозиційними партіями, оголошення парламентом амністії за всіма порушеними справами, пов'язаними із заворушеннями в Тбілісі 20 червня 2019 року, коли сотні опозиціонерів намагалися штурмом увірватися в будівлю парламенту. Передбачається звільнення з ув'язнення голови опозиційної партії "Єдиний національний рух" Никанора Мелія і одного з власників опозиційного телеканалу "Пірвелі ТБ" Георгія Руруа, зміна виборчої системи, поглиблення судової реформи.

В одному з пунктів документа йдеться, що в разі, якщо керівна партія "Грузинська мрія" не набере на майбутніх у жовтні цього року місцевих виборах 43% голосів виборців, то у 2022 році будуть призначені дострокові парламентські вибори.

Від найбільшої опозиційної партії "Єдиний національний рух" підпис у документі поставила одна з її лідерів Саломе Самадашвілі. Вона заявила, що ставить підпис у документі від свого імені, оскільки в партії тривають консультації.

"Я підписую цей документ індивідуально, тому що це в інтересах Грузії", - сказала Самадашвілі.

Як заявила на церемонії підписання документа посол США в Тбілісі Келлі Дегнан, "це крок уперед для Грузії і крок у напрямі її євроатлантичної інтеграції".

Раніше в понеділок засновник і неформальний лідер партії "Єдиний національний рух" (ЄНР), колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив журналістам, що цей документ не може бути підписаний опозиційними партіями, адже "жодної альтернативи достроковим парламентським виборам немає".

Незважаючи на підписання документа, остаточна позиція партії Саакашвілі поки невідома. Раніше в понеділок лідери ЕНД заявляли журналістам, що не підписуватимуть документ і готуються до "грандіозної" акції протесту проти влади 15 травня в Тбілісі. Не зрозуміла і позиція опозиційної партії "Європейська Грузія", яка також продовжує внутрішні консультації. Колишній голова "Європейської Грузії" Давид Бакрадзе поставив свій підпис у документі індивідуально.

Політична криза в Грузії почалася відразу ж після проведених у жовтні минулого року парламентських виборів, підсумки яких представники п'яти опозиційних партій, що пройшли до парламенту, відмовилися визнавати, вважаючи вибори сфальсифікованими владою на користь керівної партії "Грузинська мрія".

За церемонією підписання документа відеозв'язком спостерігав президент Європейської ради Шарль Мішель, який був одним із авторів підготовленого документа про вихід Грузії з політичної кризи.

Він привітав грузинських політиків з підписанням документа і висловив надію, що Грузія продовжить шлях демократизації та зближення з Євросоюзом.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА