14:54 20.04.2021

У "Слузі народу" не виключають, що може бути розроблено новий проект постанови про вшанування пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру

2 хв читати
У "Слузі народу" не виключають, що може бути розроблено новий проект постанови про вшанування пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру

Заступник голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук не виключає розробки та внесення на розгляд Верховної Ради нового проекту постанови про вшанування пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру в Києві та Голокосту.

"Не виключено, що ми з колегами зі "Слуги народу" реєструватимемо інший текст постанови у зв'язку з річницею (80-ті роковини трагедії в Бабиному Яру - ІФ), який би не викликав таких політичних баталій", - сказала Кравчук у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Народний депутат нагадала, що на останньому засіданні комітету його члени спочатку підтримали проект постанови №5290 "Про додаткові заходи з ушанування пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту" авторства Володимира В’ятровича (фракція "Європейська солідарність") та інших нардепів, проте потім його відхилили.

"Але після цього (прийняття проекту - ІФ) стався неприємний словесний конфлікт, коли фактично всю нашу фракцію та голову комітету Микиту Потураєва, який є етнічним євреєм, чого він ніколи не приховував, назвали антисемітом. У результаті Єлизавета Богуцька (фракція "Слуга народу"), яка підтримала цю постанову, заявила, що хотіла б відкликати свій голос... Тому ми повернулися й відхилили, але все-таки хочемо, щоб роз'яснив регламентний комітет, чи мали ми право повертатися до цього питання", - розповіла Кравчук.

За словами заступника голови комітету, створення меморіального комплексу пам'яті жертв Бабиного Яру та Голокосту, безсумнівно, має бути державним проектом, однак потрібно дати можливість долучитися до цього проекту етнічним євреям, представникам інших національностей, громадянам інших країн. "Не хотілося б, щоб у нас були такі брудні бурхливі дискусії, образи, і не хотілося б вказувати євреям, як їм вшановувати пам'ять тисяч загиблих людей", - зазначила депутат.

У проекті постанови №5290 наголошується на неприпустимості участі в будь-якій формі, зокрема шляхом повного або часткового фінансування, в реалізації заходів із вшанування жертв трагедії Бабиного Яру будь-яких юридичних осіб, засновниками, керівниками, членами або бенефіціарами яких є громадяни держави-агресора, її органів держвлади та місцевого самоврядування.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА