17:42 20.04.2021

Рада з питань забезпечення прав захисників України ініціюватиме внесення до Конституції норми про захист прав ветеранів АТО/ООС і сімей загиблих військовослужбовців

3 хв читати
Рада з питань забезпечення прав захисників України ініціюватиме внесення до Конституції норми про захист прав ветеранів АТО/ООС і сімей загиблих військовослужбовців

Консультативна рада з питань забезпечення прав і свобод захисників України ініціюватиме внесення до Конституції норми про захист прав ветеранів антитерористичної операції та Операції об'єднаних сил на Донбасі, а також сімей загиблих і зниклих безвісти військовослужбовців, повідомив заступник голови Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників України Олексій Ляшенко.

"Нам необхідно переходити від профілактики та запобігання порушенням прав ветеранів до внесення змін до законодавства. Ми пропонуємо внести зміни й до Конституції України, тому що нині стаття 117 Конституції передбачає тільки захист прав людей, які проходять службу у ЗСУ, і членів їхніх сімей. Ми хочемо розширити цю норму й додати туди захист ветеранів війни, сімей загиблих воїнів і зниклих безвісти. Тому ми не зупинимося тільки на допомозі ветеранам і захисникам, а й допомагатимемо сім'ям загиблих", - заявив Ляшенко на презентації Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників України.

За його словами, "наразі в Україні перебувають понад 400 тисяч учасників бойових дій, які брали участь в АТО і ООС".

У свою чергу голова Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників України Альона Вербицька розповіла про причини створення цієї організації.

"На початок 2014 року, коли розпочалася неоголошена Україні війна, ні держава, ні сектор безпеки і оборони, ні суспільство, ні законодавство не були готові до цього виклику. Тисячі громадян України добровільно пішли на захист своєї держави. На жаль, деякі з них сьогодні потрапляють через неврегульованість питання участі в добровольчих формуваннях під кримінальні провадження. Ми дійшли згоди, що такі питання необхідно вирішувати на державному рівні", - заявила Вербицька.

За її словами, "наразі Консультаційна рада працює з чотирма блоками питань, а саме у кримінальних справах, які перебувають на стадії досудового розслідування; у кримінальних справах, що перебувають на стадії підготовчого виробництва й судового розгляду; в судових справах, де є вже ухвалений кримінальний вирок і людина відбуває покарання; а також за фактами порушень прав захисників України, що перебувають поза рамками кримінальних проваджень".

Як зазначила Вербицька, "до завдань Консультаційної ради також входитиме діяльність із розробки нових і доповнення чинних законопроектів, освітня і наукова діяльність, а також моніторинг дотримання прав ветеранів, які перебувають у місцях ув'язнення і надання їм допомоги, і правової, і в частині отримання статусу учасника бойових дій, якщо йдеться про добровольців".

За словами Ляшенка, "нині 1 320 таких осіб перебувають у місцях несвободи за ухваленими вироками, і тих, які мають статус УБД, або які ще не мають такого статусу".

Нині у складі ради працює 21 фахівець із числа міністрів, адвокатів, депутатів, юристів. При цьому рада використовує міжнародний досвід і отримує консультації від західних партнерів України, а також перебуває в тісному контакті з правоохоронними органами України.

"Консультаційна рада готуватиме тільки пропозиції та рекомендації як консультативно-дорадчий орган і не втручатиметься ні в досудове, не в судове розслідування в тому чи іншому випадку", - додала Вербицька.

Крім того, вона зазначила, що Консультативну раду "цікавитимуть проблемні питання, пов'язані зі спірними ситуаціями, які не належать до компетенції того чи іншого державного органу".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА