18:04 20.04.2021

Пандемія коронавірусу та карантинні обмеження в Україні загострили проблеми дотримання прав людини - Денісова

2 хв читати
Пандемія коронавірусу та карантинні обмеження в Україні загострили проблеми дотримання прав людини - Денісова

Наслідки пандемії COVID-19 і карантинних обмежень, запроваджених для запобігання її поширенню, загострили проблеми дотримання прав людини і громадянина в Україні, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Так, у I кварталі 2021 року до уповноваженого ВРУ з прав людини надійшло 14 708 повідомлень про порушення прав громадян. За аналогічний період 2020 року таких звернень було вдвічі менше - 8 719. Що стосується звернень на гарячу лінію уповноваженого ВРУ з прав людини, то цього року порівняно з минулим їхня кількість зросла в 16 разів. Зокрема, в першому кварталі 2020 року було 285 звернень, а вже цього року - 4 663", - написала Денісова у Facebook у вівторок.

Вона зазначила, що третина повідомлень (5 346) стосувалася порушення інформаційних прав громадян, ще майже 4 тисячі - соціальних та економічних прав, 2 152 - процесуальних прав.

За словами обмудсмена, найчастіше українці скаржаться на необґрунтовані відмови органів влади в наданні інформації.

"Таким чином порушуються фундаментальні можливості та потреби кожної людини в доступі, використанні, поширенні та захисті необхідного для її життєдіяльності обсягу інформації. Водночас кількість звернень до уповноваженого свідчить про неоднозначні та суперечливі правові положення в перелічених законах, прогалини, які породжують неоднакове їх правозастосування як запитувачами інформації, так і її розпорядниками", - наголосила Денісова.

Вона також заявила, що "системного характеру набули проблеми, пов'язані з наданням медичної допомоги, здійсненням підприємницької діяльності тощо".

"Актуальною залишається проблема невиконання судових рішень в Україні, що пов'язано з неналежним виконанням посадових обов'язків державними виконавцями, їхньою завантаженістю, неналежним матеріально-технічним забезпеченням органів державної виконавчої служби тощо", - додала Денісова.

Джерело: https://www.facebook.com/denisovaombudsman

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА