07:33 21.04.2021

На переговорах учасників СВПД у Відні досягнуто важливого прогресу

2 хв читати
На переговорах учасників СВПД у Відні досягнуто важливого прогресу

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель вважає, що на переговорах у рамках Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) у Відні є прогрес.

"Важливий прогрес досягнутий у Відні за останні два тижні, щоб повернути СВПД у потрібне русло. Нелегке завдання, але всі делегації напружено працювали і твердо налаштовані знайти рішення", - написав глава дипломатії ЄС у Twitter увечері у вівторок.

За його словами, "дипломатія - кращий спосіб забезпечити повернення США в СВПД і повне і ефективне виконання угоди". Він зазначив, що "гнучкість потрібна з усіх боків".

У майбутньому продовженні переговорів спільної комісії СВПД наступного тижня Боррель як координатор угоди запевнив у готовності "подвоїти роботу з усіма учасниками СВПД, а також окремо з США".

Раніше у вівторок координатор від ЄС на переговорах у Відні на рівні політдиректорів Енріке Мора в заяві від імені голови спільної комісії повідомив, що сторони домовилися створити третю групу експертів.

"Учасники оцінили прогрес, досягнутий під час тривалих обговорень у Відні щодо конкретних заходів, необхідних з точки зору скасування санкцій (проти Ірану - ІФ) і реалізації ядерної програми для можливого повернення США в СВПД і його повного і ефективного виконання", - зазначив Мора в своєму комюніке.

"Спільна комісія вирішила створити третю групу експертів, щоб почати вивчення можливої послідовності відповідних заходів", - йдеться в документі.

У ньому наголошується, що учасники підтвердили свою рішучість продовжувати спільні дипломатичні зусилля, зокрема, у спільній комісії і за допомогою окремих контактів координатора з усіма учасниками СВПД і Сполученими Штатами.

Мора оголосив, що спільна комісія відновить свою роботу наступного тижня.

Спільна комісія СВПД засідала у Відні у вівторок в очному форматі. Ця комісія відповідає за наглядом над виконанням СВПД. У її роботі брали участь представники "євротрійки" – Великої Британії, Німеччини і Франції, а також Китаю, Росії та Ірану.

У травні 2018 року США вийшли з СВПД і відновили дію антиіранських санкцій. Через рік Іран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань з СВПД.

Адміністрація президента США Джо Байдена заявила про готовність повернутися в СВПД, якщо Тегеран буде в повному обсязі дотримуватися умов СВПД. Іран заявив у відповідь, що перший крок - за США.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА