09:07 21.04.2021

Зеленський підписав закон про призов на військову службу резервістів в особливий період

2 хв читати
Зеленський підписав закон про призов на військову службу резервістів в особливий період

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку" №1357-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року за ініціативою глави держави.

"Цей документ удосконалює вимоги щодо комплектування Збройних сил України та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації. Це дасть змогу оперативно доукомплектувати резервістами військові частини всіх сил оборони держави, чим суттєво підвищити їхню боєздатність під час військової агресії, що стрімко наростає, а також швидко збільшити бойовий потенціал сил оборони та вчасно реагувати на раптові загрози національній безпеці", - йдеться в повідомленні на сайті президента в середу.

В Офісі президента зазначили, що закон запроваджує новий вид військової служби - військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період.

"Так, в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Рішення про проведення такого призову ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач ЗСУ за поданням Головнокомандувача ЗСУ. У рішенні визначатимуться категорії резервістів, яких необхідно буде призвати, завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову тощо", - наголосили в повідомленні.

Підписаний президентом закон України реформує систему військового обліку та діяльність місцевих органів військового управління, базуючись на європейських принципах і підходах.

"Зокрема, передбачається створення на базі військкоматів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки; упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Удосконалюється порядок здійснення військового обліку резервістів, серед іншого за допомогою автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Оберіг" (Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів)", - підсумували в Офісі президента.

Як повідомлялося, 30 березня Верховна Рада ухвалила закон про утворення територіальних центрів комплектування і соцпідтримки на базі військкоматів (законопроект №3553), який дасть змогу протягом доби призвати на службу резервістів в особливий період без оголошення мобілізації.

Як раніше пояснював керівник комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич, закон стосується запровадження нового виду служби, що передбачає контракти з резервістами оперативного резерву (в особливий період - ІФ), дає змогу оперативно протягом доби, у разі загострення ситуації на фронті або порушення кордонів держави, залучити вже наявний резерв. До резерву увійде невелика група громадян, які вже відслужили, мають бойовий досвід.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА