12:39 21.04.2021

ВАКС обрав власнику дорожньо-будівельної компанії запобіжний захід у 15 млн грн застави за хабар екс-голові "Укравтодору"

3 хв читати
ВАКС обрав власнику дорожньо-будівельної компанії запобіжний захід у 15 млн грн застави за хабар екс-голові "Укравтодору"

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 20 квітня обрав власнику дорожньо-будівельної групи компаній, якого підозрюють у наданні хабара колишньому голові Державного агентства автомобільних доріг України ("Укравтодор") Славоміру Новаку, запобіжний захід у вигляді 15 млн 160 грн застави.

Як повідомляється на сторінці ВАКС у Facebook, на підозрюваного покладають такі процесуальні обов'язки: з'являтися за першим викликом до слідчого, прокурора, суду; не виїжджати за межі Києва і Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора і суд про зміну місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з визначеними в постанові слідчого судді особами. Термін дії зобов'язань - до 20 червня 2021 року.

Підозрюваний зобов'язаний не пізніше п'яти днів із дня обрання запобіжного заходу внести кошти на рахунок Вищого антикорупційного суду.

За версією сторони обвинувачення, підозрюваний надав екс-керівнику "Укравтодору" неправомірну вигоду в загальній сумі понад $575 тис. і EUR70 тис. Його дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 369 КК України.

За даними видання "Наші гроші", йдеться про власника компанії "Альтком" Олександра Тисленка.

Як повідомлялося, 21 липня 2020 року Центральне антикорупційне бюро Польщі (ЦБА) за дорученням Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) України повідомило екс-голові "Укравтодору" Славоміру Новаку про підозру в отриманні неправомірної вигоди.

22 липня 2020 року польський суд узяв під варту на три місяці Новака та двох його спільників. Окрім нього, затримано колишнього командира військової частини 2305 GROM Даріуша Завадку (Dariusz Zawadka) і підприємця з Гданська.

За інформацією правоохоронців, Новак реєстрував підприємства в Польщі на імена довірених осіб і поповнював їх статутний капітал засобами учасників тендерів "Укравтодору".

НАБУ і САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі (ЦАБ) та Окружною прокуратурою здійснили санкціоновані обшуки в Києві, Львові та на території Польщі в рамках спільного розслідування діяльності злочинної організації у сфері дорожнього господарства.

4 січня прокурори Офісу генпрокурора України скерували до компетентного органу Польщі письмове повідомлення про підозру для вручення Новаку. За даними слідства, той у 2017-19 роках навмисне не виконував рішення місцевого суду та Верховного Суду України про поновлення на посаді начальника Служби автомобільних доріг в одній з областей України, активно перешкоджаючи їх виконанню.

Кабінет Міністрів України призначив Новака в. о. голови "Укравтодору" 19 жовтня 2016 року. До цього він був депутатом польського сейму, відповідав за транспортні плани та інвестиції під час підготовки Польщі до Євро-2012. У 2011-2013 роках обіймав посаду міністра транспорту, будівництва та морського господарства Польщі. У вересні 2019-го Кабмін України звільнив Новака з посади.

12 квітня окружний суд у Варшаві не задовольнив клопотання прокурора Яна Дрелевського про продовження терміну тримання Новака під вартою.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА