17:54 21.04.2021

Закон про призов резервістів змінено під принципи країн НАТО - Таран

3 хв читати
Закон про призов резервістів змінено під принципи країн НАТО - Таран

Закон про призов на військову службу резервістів в особливий період систему військового обліку приведено у відповідність до принципів і підходів держав-членів НАТО і забезпечує потреби держави в обороні та захисті, повідомив міністр оборони України Андрій Таран.

"У стислі терміни було виконано аудит усього законодавства у сфері національної безпеки і оборони та внесено зміни до 43 законів. Завдяки цьому вдосконалюються організаційно-правові засади комплектування Збройних сил високопрофесійним особовим складом у мирний час і в особливий період виключно на добровільній основі", - наводить слова Тарана прес-служба Міноборони в середу.

Міністр оборони як голова Комітету реформ зазначив, що відомство продовжує реалізацію етапів оборонної реформи, зокрема вдосконалення системи комплектування Збройних сил України, та відповів на найпоширеніші запитання, пов’язані з імплементацією нового закону.

За його словами, в найближчій перспективі Міністерство оборони має виконати роботу, пов'язану з приведенням підзаконних нормативно-правових актів у відповідність до вимог закону, необхідних для забезпечення реалізації новел законодавства, зокрема запровадження нового виду військової служби: за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

"Друге не менш важливе завдання - організація роботи Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та їх трансформація відповідно до нової адміністративно-територіальної реформи", - зазначив Таран.

Він додав, що третє важливе завдання - удосконалення функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з урахуванням його інтеграції з іншими державними реєстрами та запровадженням надання електронних цифрових послуг громадянам України щодо виконання ними військового обов’язку.

На запитання про те, чого очікувати від запровадження нового виду військової служби – за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, - Таран зазначив, що закладається фундамент для подальшої професіоналізації запасу ЗСУ за рахунок збільшення частки громадян, які уклали контракти з командирами військових частин на проходження служби у військовому резерві.

"Розраховуємо на підвищення ефективності комплектування військових частин в особливий період за рахунок призову на військову службу резервістів – мотивованих підготовлених воїнів, які мають бойовий досвід. Крім того, Міністерство оборони України уже розробляє пропозиції для удосконалення законодавства у сфері соціального та правового захисту резервістів. Зокрема, щодо розширення наявних і запровадження нових соціально-правових гарантій для резервістів", - зазначив глава Міноборони.

Таран розповів, що на порталі "Дія" планується створити "Е-ТЦК", в якому будуть надаватися електронні послуги (сервіси) громадянам щодо виконання ними військового обов’язку, зокрема інформації, яка міститься про них у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Також Міністерство оборони України під егідою Міністерства цифрової трансформації України у взаємодії з Міністерством внутрішніх справ України бере участь в експериментальному проекті "Е-реєстрація". Він передбачає надання можливості громадянам в режимі он-лайн здійснити реєстрацію свого місця проживання без відвідування органів реєстрації місця проживання і Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Як повідомлялося, 21 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку" № 357-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року з ініціативи глави держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА