21:06 21.04.2021

Уряд Молдови хоче оглянути автомобіль посольства України, в якому суддю Чауса імовірно вивезли з країни

3 хв читати
Уряд Молдови хоче оглянути автомобіль посольства України, в якому суддю Чауса імовірно вивезли з країни

Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції Молдови направило Україні ноту з проханням дозволити оглянути автомобіль українського посольства, в якому імовірно був вивезений з країни викрадений український суддя Микола Чаус.

"МЗСЄІ направило в Київ офіційну ноту з проханням дозволити оглянути транспортний засіб, на якому Чауса імовірно вивезли з території Молдови і відшукати докази, які могли б це підтвердити", - заявив глава уряду Молдови Ауреліу Чокой, пише видання "Publika".

Зазначається також, що Міністерство внутрішніх справ Молдови виявило три автомобілі, на яких пересувалися ймовірні викрадачі, і встановили маршрут їх пересування. Крім того, з'явилися повідомлення про те, що викрадений суддя був вивезений з Молдови на автомобілі посольства України, за участю українського військового аташе.

Чокой підтвердив, що у правоохоронців є підозри щодо одного зі співробітників посольства України, проте наголосив, що ця підозра не доведена.

"Підозрюваний є, і ця підозра повинна бути доведена. Ми зробили запит на те, щоб з цим співробітником посольства поговорили представники Генпрокуратури. Щоб він дав роз'яснення", - заявив він.

Він також зазначив, що українська сторона сприяє молдавській владі в розслідуванні.

"Давайте разом подивимося, що ж сталося. У мене таке враження, що у Києва теж є питання щодо того, що ж це було", - наголосив Чокой.

Як повідомлялося, президент Молдови Майя Санду в понеділок, 12 квітня, обурилася викраденням у Кишиневі скандально відомого судді з України Миколи Чауса. Міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войко заявив, що поліція вживає всіх заходів для розшуку й затримання причетних до викрадення українського судді.

Деякі молдовські ЗМІ пишуть, що викраденого суддю Чауса вивезли в Румунію.

В українських ЗМІ з'явилися версії, що Чауса викрали співробітники ГУР, щоб дискредитувати свідка у справі "вагнергейт".

Парламент Молдови створив у п'ятницю комісію з розслідування обставин можливого викрадення Чауса.

Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його спіймали на хабарі в $150 тис. За даними місцевої преси, він обіцяв винести "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками.

Отримані гроші суддя закопував на своєму городі у літрових банках.

Заарештувати Чауса одразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева на приватному літаку нелегально, а наприкінці 2016 року здався поліції. У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку.

Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оспорити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки.

В середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в політичному притулку в Молдові. Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

В Україні йому загрожує позбавлення волі від 8 до 12 років.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА