08:56 23.04.2021

ЄС може до літа впровадити цифровий "зелений сертифікат" для пересування всередині союзу

2 хв читати
ЄС може до літа впровадити цифровий "зелений сертифікат" для пересування всередині союзу

Європейський Союз готується до червня впровадити цифровий "зелений сертифікат" для пересування всередині ЄС та підключити до єдиної системи всі країни Євросоюзу.

"З боку (Європейської) Комісії, ми будемо готові до 1 червня, а також готові до підключення держав-членів (ЄС), тобто можемо гарантувати, що система почне діяти до літнього сезону", - заявив комісар ЄС з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, коментуючи узгоджені у четвер загальні принципи цього документа.

Члени ЄС узгодили загальні установчі принципи, які описують основні технічні характеристики впровадження системи "зеленого сертифіката", єдиного для всіх країн союзу. Це важливий крок для створення необхідної інфраструктури.

Єврокомісія у березні запропонувала створити цифровий "зелений сертифікат" для вільного пересування всередині ЄС. Він буде посвідченням того, що людина вакцинована проти COVID-19, має негативний результат тесту або вилікувалася від інфекції. Сертифікат видаватиметься безкоштовно в цифровому або паперовому вигляді.

"Узгоджена технічна специфікація охоплює структуру даних та механізми кодування, включаючи QR-код, який гарантує, що всі сертифікати, чи то цифрові, чи паперові, можуть бути зчитані та перевірені на всій території ЄС", - йдеться у прес-релізі ЄК.

Для того, ,щоб забезпечити до червня видачу жителям ЄС таких сертифікатів, підключених до єдиної системи, потрібно в час, що залишився, вирішити технічні проблеми створення системи паралельно з поточним законодавчим процесом.

Комісар ЄС з питань охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів Стелла Кіріакідіс зазначила, що вакцинація в ЄС триває наростаючими темпами, і громадяни мають якнайшвидше отримати можливість "реалізувати своє право на вільне пересування скоординованим та безпечним чином".

Її колега, комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс очікує голосування з цього питання на пленарній сесії Європарламенту наступного тижня. Він сподівається, що європейці зможуть отримати сертифікат до червня і подорожувати цього літа "з мінімальними обмеженнями".

Цифровий "зелений сертифікат" ЄС може вирішити проблему свободи пересування територією союзу його громадян та резидентів. Проблема їхніх поїздок за межі ЄС і переміщення Європою громадян третіх країн вирішуватиметься окремо. Очевидно, шляхом переговорів і на основі взаємного визнання відповідних документів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА