19:41 24.04.2021

Байден визнав масові вбивства вірмен в Османській імперії геноцидом

2 хв читати
Байден визнав масові вбивства вірмен в Османській імперії геноцидом

Президент США Джо Байден у суботу виконав передвиборчу обіцянку, визнавши масові вбивства вірмен в Османській імперії геноцидом.

"Американський народ віддає данину поваги усім вірменам, які загинули під час геноциду, що почався рівно 106 років тому", - зазначив президент у заяві.

"Щороку цього дня ми згадуємо тих, хто загинув в Османській імперії під час геноциду вірмен. І ми щоразу обіцяємо собі, що не допустимо повторення подібних жахів", - додав Байден.

У своїй заяві президент США наголошує, що "1,5 млн вірменів депортували або вбили під час кампанії зі знищення".

Байден пояснив, що його завдання - "не покласти провину на когось за те, що сталося, а переконатися, що нічого подібного ніколи більше не буде".

Байден до обрання президентом обіцяв, що, прийшовши до влади, визнає геноцид вірмен.

Напередодні агентство Bloomberg повідомляло, що під час телефонної розмови в п'ятницю Байдена з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом американський лідер заявив про швидке визнання Вашингтоном геноциду вірмен в Османській імперії.

Під геноцидом Байден має на увазі депортацію, голод і масові вбивства вірмен турками-османами, що почалися в 1915 році, зазначали американські ЗМІ.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у вівторок телеканалу Haberturk, що на той час передбачувана заява Байдена про геноцид тільки зашкодить відносинам двох країн.

Факт геноциду вірменського народу в Османській імперії, жертвами якого в 1915 році стали до 1,5 млн етнічних вірмен, визнаний багатьма державами. Першим це в 1965 році зробив Уругвай, прикладом якого пішли Франція, Італія, Нідерланди, Бельгія, Польща, Литва, Словаччина, Швеція, Швейцарія, Греція, Кіпр, Ліван, Канада, Венесуела, Аргентина, Бразилія, Чилі, Ватикан, Болівія, Чехія, Австрія, Люксембург. Геноцид вірмен визнали також Європарламент і Всесвітня рада церков.

 

юв

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РФ атакує Харківщину, користуючись забороною Україні використовувати західну зброю для ударів по російській території - ISW

Зеленський про тривалість війни: На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін так само шукав вихід із ситуації

Окупанти за добу обстріляли Середину-Буду, Дружбу, 34 прикордонні села і селища в Сумській і Чернігівській областях, є поранений

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА