20:49 25.04.2021

В ОРДЛО проходять військові навчання російських найманців і скупчення озброєння з порушенням ліній відведення

4 хв читати
В ОРДЛО проходять військові навчання російських найманців і скупчення озброєння з порушенням ліній відведення

У ОРДЛО зафіксовано масове скупчення забороненої військової техніки з порушенням ліній відведення, поширюється неправдива інформація про підготовку військової операції з боку Збройних сил України, повідомили в прес-центрі штабу ООС.

"Починаючи з лютого поточного року Місією ОБСЄ постійно фіксується суттєве збільшення на тимчасово окупованій території кількості озброєння та військової техніки, у тому числі забороненого Мінськими домовленостями", - сказано в повідомленні на сторінці штабу в Facebook у неділю ввечері з посиланням на Українську сторону СЦКК.

В інформації зазначається, що частота фіксації мінометів і артилерійських систем різного калібру, а також РСЗВ у межах зони безпеки зростає на тлі проведення РФ військових навчань поблизу кордонів України і відбувається під виглядом навчань на полігонах, що облаштовані на тимчасово окупованих територіях, і в ході підготовки противника до чергового військового параду.

"Загалом, 22 квітня БПЛА дальнього радіусу дії СММ зафіксував 280 одиниць ОВТ окупантів на території ОРДЛО", - йдеться в звіті СММ ОБСЄ №94/2021 від 24 квітня.

Наголошується, що було розміщене з порушенням ліній відведення на тимчасово окупованих територіях Луганської області. Усього за 19 км на південь від Луганська, на території аеродрому поблизу Переможного, спостерігачами виявлено 6 реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град", 11 самохідних гаубиць 2С1 "Гвоздика", 5 протитанкових гармат МТ-12 "Рапіра" і 15 причіпних гаубиць: 12 одиниць Д-30А "Жаба" калібру 122 мм та 3 гаубиці 2А65 "Мста-Б", калібру 152 мм..

Того ж дня, в населеному пункті Біле зафіксовано 3 самохідні гаубиці 2С1 "Гвоздика". Ще 11 гаубиць "Гвоздика" і 12 причіпних гаубиць Д-30А "Жаба" на навчальному полігоні поблизу Бугаївки.

На тимчасово окупованих територіях Донецької області, неподалік Вуглегірська, виявлені 3 причіпні гаубиці Д-30А "Жаба" калібру 122-мм.

За інформацією спостерігачів Місії ОБСЄ знову фіксується озброєння російських найманців, розміщене за межами виділених місць зберігання озброєння. На полігоні поблизу Бугаївки, за даними повітряного спостереження, виявлено 87 бойових броньованих машин, на 5 з яких були встановлені зенітні установки ЗУ-23, 34 танки (Т-64 - 13 од. і Т-72-21 од.), 3 зенітно -ракетні комплекси 9К35 "Стріла-10" і 5 причіпних мінометів 2С12 "Сани". 10 танків, 5 МТ-ЛБ і 3 бойових інженерних машини різного типу зафіксовано на полігоні поблизу Мирного, що в 28 км від Луганська.

23 танки різних типів і БРЕМ ВТ-55 Місія зафіксувала на полігоні поблизу Круглика поблизу Луганська, а на території аеродрому поблизу Переможного спостерігачі СММ ОБСЄ виявили 16 танків, 9 зенітно-ракетних комплекси (9К35 "Стріла-10" - 6 од., 9К33 "Оса" - 3 од.) і 4 причіпні міномети 2Б9 "Волошка".

"У цьому контексті, особливе занепокоєння викликає різке збільшення кількості обстрілів населених пунктів на підконтрольній території та позицій ЗС України, що пояснюється накопиченням озброєння та військової техніки збройних сил РФ в ОРДЛО. А розміщення реактивних систем БМ-21 "Град" біля Дебальцевого і наближення до лінії зіткнення артилерійських систем та мінометів різних типів у поєднанні з інженерною технікою не виключає ретельної підготовки окупантів до провокацій та ескалації конфлікту", - сказано в повідомленні.

Українська сторона СЦКК також інформує, що в квітні поточного року кураторами ОРДЛО розгорнута потужна інформаційна кампанія з дискредитації ЗС України. "Фейкові відео і фото матеріали з демонстрацією пошкоджених будівель, багатоповерхівок, прибудинкових будівель та огорож спрямовані на переконання місцевого населення в "намірах" української сторони найближчим часом почати військову операцію з деокупації тимчасово непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей", - зазначили спостерігачі.

Наголошується, що тиражуванню та підготовці таких обвинувачень окупантами дуже заважає присутність Місії ОБСЄ, що тягне за собою систематичне перешкоджання роботі патрулів та польотів БПЛА СММ з боку проросійських найманців..

"Так, лише упродовж доби 23 квітня, оператори БПЛА Місії зафіксували понад 20 випадків глушіння GPS сигналів своїх літальних апаратів уздовж всієї лінії розмежування", - додали в Місії.

"ЗС України безумовно дотримуються режиму припинення вогню. Усі заяви окупантів про ігнорування українською стороною координаційного механізму та досягнутих домовленостей не відповідають дійсності і спрямовані на свідоме загострення ситуації з боку проросійських найманців. А систематичні порушення режиму припинення вогню з їхнього боку є нічим іншим, як відвертими провокаціями на фоні ескалації напруженості навколо кордонів України", - наголосили в штабі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА