21:32 25.04.2021

В ефірі білоруського держТБ показали зізнання затриманих у справі про замах на Лукашенка

2 хв читати
В ефірі білоруського держТБ показали зізнання затриманих у справі про замах на Лукашенка

В ефірі білоруського телеканалу ОНТ у неділю показали зізнання затриманих у справі про замах на Олександра Лукашенка.

"Я визнаю себе винним в участі у змові", - сказав журналіст Олександр Федута.

"Визнаю свою провину", - прозвучало від глави партії БНФ Григорія Костусєва.

"Я визнаю себе винним", - сказав затриманий адвокат Юрій Зенкович.

Раніше ФСБ РФ повідомила, що допомогла запобігти державному перевороту в Білорусі. "Федеральною службою безпеки Російської Федерації спільно з Комітетом державної безпеки Республіки Білорусь в результаті проведеної спецоперації припинено протиправну діяльність Зенковича Юрія Леонідовича, що має подвійне громадянство США і Республіки Білорусь і громадянина РБ Федути Олександра Йосиповича, які планували здійснення військового перевороту в Білорусі за відпрацьованим сценарієм "кольорових революцій" із залученням місцевих і українських націоналістів, а також фізичне усунення президента О. Лукашенка", - повідомили журналістам у Центрі громадських зв'язків (ЦГЗ) ФСБ.

За даними спецслужб, Зенкович і Федута консультувалися з представниками США і Польщі.

Кінцевою метою змови, додали там, була зміна конституційного ладу зі скасуванням посади президента і покладанням керівництва країною на "Комітет національного примирення". "Також Зенкович планував стати "куратором" парламенту країни і правової системи, а Федута хотів опікуватися політичною реформою і ідеологічною роботою", - зазначили в ФСБ.

Змовники були затримані російськими органами безпеки і передані білоруським партнерам.

У справі про держпереворот був затриманий також глава партії БНФ Григорій Костусєв.

Пізніше в КДБ Білорусі заявили, що Зенкович був пов'язаний зі спецслужбами США. "На території Республіки Білорусь він здійснював пошук, робив спроби вербування і підкупу військовослужбовців ЗС Білорусі та правоохоронних органів, готових за грошову винагороду брати участь у насильницькому поваленні чинної влади", - заявив начальник відділу слідчого управління Комітету державної безпеки Костянтин Бичек в ефірі телеканалу ОНТ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА