11:09 26.04.2021

Західні дипломати висловили свою підтримку Україні з нагоди роковин Чорнобильської катастрофи

2 хв читати
Західні дипломати висловили свою підтримку Україні з нагоди роковин Чорнобильської катастрофи

Західні країни і далі підтримуватимуть Україну та надаватимуть свою допомогу для якнайшвидшого подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Відповідну заяву зробили посли Німеччини та Великої Британії в Україні, а також заступник голови посольства США в Україні під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, організованого фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну", повідомляє прес-служба форуму в понеділок.

Зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен зазначила, що ФРН продовжує надавати Україні допомогу навіть через 35 років після аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Вона також наголосила, що найвідомішим міжнародним проектом з безпеки на ЧАЕС є будівництво нового безпечного укриття над старим саркофагом 4-го енергоблоку.

"Цей унікальний шедевр сучасних технологій має захищати довкілля від радіоактивних залишків зруйнованого реактора принаймні протягом 100 років. Німеччина безпосередньо внесла близько EUR100 млн у проект, сукупна вартість якого становить понад EUR 2 млрд. Усі ці заходи допомоги можуть лише спробувати трохи зменшити завдану шкоду та полегшити страшні страждання", - уточнила Фельдгузен.

У свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс заявила, що повністю оцінити всі збитки і негативні наслідки для людства, завдані аварією на ЧАЕС, неможливо навіть через 35 років після аварії.

Дипломат зазначила, що на сьогодні британські інженери беруть участь у проектах, які гарантують безпеку і стабільність Чорнобильської зони, зокрема й нового безпечного укриття.

"Загальна вартість укриття становить EUR 2,1 млрд. Це найбільший проект міжнародної співпраці у сфері ядерної безпеки, який підтримують 40 країн, включно з Британією. Цей приклад міжнародної співпраці у сфері ядерної безпеки свідчить, що ми пройшли довгий шлях з 1986 року. Це дає нам надію на майбутнє, що така трагедія більше ніколи не повториться", - наголосила Сіммонс.

Про свою підтримку Україні нагадали і Сполучені Штати. Зокрема, заступник голови посольства США в Україні Джозеф Пеннінгтон заявив, що трансформація Чорнобиля залишається довгостроковим викликом, але Україні не доведеться справлятися з ним самотужки.

"Сполучені Штати разом з іншими членами міжнародної спільноти і далі підтримуватимуть вас, щоб гарантувати майбутню енергетичну безпеку та ядерну безпеку не лише цього місця, а й України загалом", - наголосив він.

Дипломат зазначив, що жодна інша ядерна аварія в історії не було серйознішою з точки зору витрат і жертв, ніж аварія на ЧАЕС, і уточнив, що завдяки співпраці України та США вдалося добитися значних успіхів у питанні подолання наслідків катастрофи.

"США пишаються тим, що стали найбільшим донором проекту "Нове безпечне укриття", що охоплює місце катастрофи реактора 4-го Чорнобильського енергоблоку", - наголосив Пеннінгтон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА