12:54 26.04.2021

УІНП збирає усні свідчення про Чорнобильську катастрофу

1 хв читати
УІНП збирає усні свідчення про Чорнобильську катастрофу

Український інститут національної пам'яті (УІНП) розпочав формування колекції усних свідчень про Чорнобильську катастрофу.

"До 35-річчя від дня аварії на ЧАЕС Український інститут національної пам'яті розпочав формування усноісторичної тематичної колекції, присвяченої тим подіям. Колекція будується на записах, які здійснюють працівники інституту і які приймають на зберігання від інших установ, організацій і приватних дослідників", - йдеться в повідомленні прес-служби УІНП.

Зазначено, що серед історичних джерел для вивчення подій, пов'язаних із катастрофою, окремий пласт становлять оповідання очевидців.

"Спогади людей, які брали участь у ліквідації наслідків аварії, працівників станції, тих, хто займався евакуацією населення, евакуйованих і тих, хто повернувся жити в зону відчуження, інших постраждалих, становлять різноманітну палітру усної історії Чорнобильської катастрофи", - зазначають в інституті.

Наразі до колекцій увійшли записи, здійснені фольклористкою, науковою співробітницею Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф Наталією Лещенко. Усні свідчення зафіксовані як відео- або аудіоінтерв'ю та доповнені фотографіями й документами, наданими оповідачами.

Свідчення оприлюднені на новому онлайн-ресурсі Українського інституту національної пам'яті - Архіві усної історії.

Записи на платформі подані в повному обсязі. Більшість із них є тематичними, у решті інтерв'ю чорнобильська тематика представлена окремими сюжетами.

Подивитися тематичну колекцію можна за посиланням.

Фото - КНУ ім. Т. Шевченка

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА