14:41 26.04.2021

СБУ оприлюднила частину секретних документів про аварію на ЧАЕС

2 хв читати
СБУ оприлюднила частину секретних документів про аварію на ЧАЕС

Служба безпеки України з нагоди 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції оприлюднила частину секретних документів зі своїх архівів, серед яких найперша доповідь про вибух від директора ЧАЕС Віктора Брюханова, переговори операторів станції у момент аварії та низка інших.

Крім того, як повідомляє прес-служба СБУ у понеділок, у документах є свідчення того, що аварії на ЧАЕС траплялися і до 26 квітня 1986 року.

"У 1982 році на 1-му енергоблоці відбувся значний викид радіоактивних речовин. Але доповідь КДБ про це закінчується звичним "здійснено заходи для недопущення панічних та провокаційних чуток". У 1984 році аварійні ситуації були на 3-му та 4-му енергоблоках", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у 1983 році керівництво Москви отримало інформацію, що ЧАЕС "є однією з найнебезпечніших атомних станцій у СРСР через відсутність засобів безпеки".

"У випадку аварії радіоактивність оцінювалася "у 60 разів вище, ніж під час вибухів атомних бомб у Хіросімі та Нагасакі", - інформують у спецслужбі.

Там додають, що після аварії радянська влада "шукала різні "теорії змови", але не визнавала реальності".

"Уже 27 квітня був готовий перелік "неблагонадійних" жителів Прип’яті, іноземних делегацій, які відвідували ЧАЕС, а також "сектантів, представників німецької національності та тих, хто листується за кордон". А згодом з’являються документи, що "націоналісти" хотіли отримати зразки зараженого ґрунту за допомогою "агентурної мережі у Києві", щоб дискредитувати радянське керівництво у світі", - повідомляють у СБУ.

Крім того, наголошується, що 8 липня 1986 року з'явилася директива, яка засекречувала всі деталі аварії на ЧАЕС: її причини, характер руйнувань, склад суміші, викинутої в повітря під час вибуху, радіаційний стан, масштаби робіт з ліквідації, захворюваність та інші.

"Більше фактів про аварію можна дізнатися у двох збірках "Чорнобильське досьє КҐБ", які підготовили Архів СБУ та Український інститут національної пам’яті", - повідомили у СБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА