16:14 26.04.2021

На ЧАЕС відбулося вручення ліцензії на експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива

3 хв читати
На ЧАЕС відбулося вручення ліцензії на експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива

У присутності президента України Володимира Зеленського відбулося вручення ліцензії на здійснення діяльності - експлуатацію ядерної установки "Сховище відпрацьованого ядерного палива" (СВЯП-2) на Чорнобильській атомній електростанції, повідомила прес-служба глави держави.

"Це знаковий крок для безпеки в Чорнобильській зоні, безпеки в Україні, безпеки в Європі та в цілому світі. Крок, який ми робимо сьогодні з безмежною вдячністю та шаною всім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, а також з безмежною вірою та готовністю працювати заради безпечного, екологічного майбутнього наших дітей, наших наступних поколінь", - наголосив Зеленський.

Він зазначив, що Україна робить усе можливе для зміцнення надійності й безпеки, щоб не допустити катастроф, таких як на ЧАЕС.

"Ми дуже раді, що на цьому шляху Україна не одна і має широку підтримку міжнародних партнерів. І сьогоднішній день – яскравий приклад і такої підтримки, і ефективності наших спільних дій. Сьогодні введено в експлуатацію нове сховище для відпрацьованого ядерного палива", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що правильне поводження з відпрацьованим ядерним паливом - це невід'ємна частина ядерно-паливного циклу і є першочерговим на всіх етапах. Нове сховище, на експлуатацію якого була видана ліцензія, є більш технологічним та безпечним і має термін експлуатації до 100 років.

Президент також нагадав, що реалізація цього спільного проекту України та її міжнародних партнерів тривала понад десять років, подякував усім, хто брав участь у будівництві сховища.

Виконувач обов'язків генерального директора Чорнобильської АЕС Валерій Сейда зазначив, що ліцензія на експлуатацію СВЯП-2 підтверджує, що на цьому об'єкті впроваджено сучасні технології, які повністю відповідають нормативам України і рекомендаціям Міжнародного агентства з атомної енергії.

"За кілька років цей напрям безпечного переміщення ядерного палива буде одним із найважливіших напрямків діяльності нашого підприємства", - сказав він.

Сховище відпрацьованого ядерного палива "сухого" типу (СВЯП-2) призначене для прийому, підготовки до зберігання й безпосереднього зберігання протягом 100 років відпрацьованих тепловидільних збірок Чорнобильської АЕС. СВЯП-2 прийме на довгострокове зберігання зі старого сховища СВЯП-1 відпрацьоване ядерне паливо у кількості близько 22 тис. паливних збірок. Термін перевезення всього відпрацьованого ядерного палива – близько 10 років.

У грудні 2020 року завершено активну фазу "гарячих випробувань", під час яких до СВЯП-2 перевезено 186 відпрацьованих тепловидільних збірок.

Роботи з будівництва СВЯП-2 профінансовано з міжнародного рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку, донором якого є Україна. Вартість проекту становить 448,2 млн євро.

Зеленський також поклав квіти до пам'ятника Героям Чорнобиля, який розміщується біля енергоблоку ЧАЕС, на якому у 1986 році стався вибух. У церемонії взяли участь прем'єр-міністр Денис Шмигаль і керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Присутні вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА