19:41 26.04.2021

Зеленський закликав до розширення "нормандського формату" за рахунок залучення США, Канади та Великої Британії

2 хв читати
Зеленський закликав до розширення "нормандського формату" за рахунок залучення США, Канади та Великої Британії

Президент України Володимир Зеленський виступив за розширення складу учасників "нормандського формату" щодо врегулювання ситуації на Донбасі (Україна, ФРН, Франція та РФ) за рахунок залучення США, Канади та Великої Британії, повідомляється в інтерв'ю глави держави Finansial Times.

Як зазначає видання, "Зеленський закликав до розширення "нормандської групи", заявивши, що не лише США мають перезавантажити угруповання, а що й Велика Британія та Канада також мають брати участь".

Український лідер також закликав до перегляду Мінських угод, "щоб покласти край війні на Донбасі".

"Наразі я беру участь у процесі, який був розроблений до мене. Мінський процес у цій ситуації має бути гнучкішим. Він має служити цілям сьогоднішнього дня, а не минулого", - заявив Зеленський в інтерв'ю.

"Є два варіанти: ми можемо змінити Мінський формат, скорегувати його. Або ми можемо використовувати який-небудь інший формат. Швидкість має значення. Швидкість цього процесу має значення, тому що ми втрачаємо людей щодня", - додав президент України.

Крім того, Зеленський привітав перспективу зустрічі президента Росії Володимира Путіна та президента США Джо Байдена. "Я впевнений, що вони не можуть вийти після зустрічі з порожніми руками, тому що, якщо саміт відбудеться, буде якийсь результат, навіть невеликий", - сказав Зеленський.

Водночас український лідер заявив, що хоче провести двосторонню зустріч із Путіним, зазначивши, що "нас хвилює не місце проведення, а зміст".

Однак, за словами Зеленського, він не погодився б із пропозицією російського лідера спочатку провести переговори з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). "Я не збираюся розмовляти з терористами, і на моєму місці це просто неможливо", - наголосив президент України.

В інтерв'ю британському виданню, як повідомляє прес-служба глави держави, відведення російських військ від українських кордонів Зеленський назвав "маленькою перемогою Києва і його союзників".

"Це був крок від емоцій до прагматичного вирішення ситуації на Донбасі", - наводить слова Зеленського його прес-служба.

Водночас глава Української держави зазначив, що ситуація залишається небезпечною.

"Існує постійна загроза, тому що в нас іде війна на Донбасі, а російська армія, ми всі це знаємо, є дуже потужною. А ми постійно її маємо на наших кордонах. І цей конкретний випадок – це випадок психологічного тиску. Ми готові до неприємних сюрпризів. Ми намагатимемось їх уникати. Наші військові дуже сильні, ми готові стримувати будь-яку загрозу агресії", - підсумував президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Британський принц Гаррі офіційно підтвердив, що тепер він є резидентом США

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА