22:07 26.04.2021

Вибухи на складах у Чехії могли бути частиною операції ГРУ проти України - розслідування Bellingcat

2 хв читати
Вибухи на складах у Чехії могли бути частиною операції ГРУ проти України - розслідування Bellingcat

Вибухи на складах боєприпасів у Чехії у 2014 році могли бути частиною довгострокової операції Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил РФ проти України, свідчить загальне розслідування Bellingcat, The Insider і Respekt.

"Дані, проаналізовані Bellingcat, підтверджують гіпотезу про те, що вибухи в Чехії у 2014 році були частиною довгострокової операції ГРУ, спрямованої на підрив можливостей України з придбання зброї і боєприпасів, необхідних для її захисту від російських військ і підтримуваних Росією бойовиків у війні на Сході України", - йдеться в розслідуванні, опублікованому в понеділок.

Зазначається, що операція, ймовірно, була розпочата незабаром після липня 2014 року, коли російська влада підпорядкувала розрізнені підтримувані Росією групи бойовиків на Донбасі на Сході України під центральним контролем і військовим наглядом ГРУ.

"Місія, яка, очевидно, виконувалася підрозділом диверсій і саботажу ГРУ 29155, включала в себе кілька суміжних операцій, серед яких були вибухи на складах Врбетіце, замах на Еміліана Гебрева (виробник зброї з Болгарії - ІФ) і - зі зростаючою ймовірністю - принаймні, один із трьох вибухів на складах боєприпасів у Болгарії на початку-середині 2015 року", - наголошують розслідувачі.

У Bellingcat повідомили, що ця версія подій підтверджується дублюванням невеликої диверсійної групи в чеській і болгарської операціях; безперервними відрядженнями членів команди в обидві країни; і зв'язками з компанією EMCO - важливим фактором оборонної стратегії України в 2014 і початку 2015 років.

"Більше того, телефонні записи, проаналізовані Bellingcat, показують, що кілька членів загону 29155 активно спілкувалися з російськими військовими, дислокованими на Донбасі, а також з місцевими командирами бойовиків, що билися проти центральної влади Києва в 2014 і 2015 роках", - наголошується в розслідуванні Bellingcat.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА