Інтерфакс-Україна
16:16 27.04.2021

В Україні норми харчування порушено в кожному четвертому шкільному меню - Держпродспоживслужба

2 хв читати
В Україні норми харчування порушено в кожному четвертому шкільному меню - Держпродспоживслужба

Державна служба з питань безпечності продуктів харчування та захисту споживачів з початку року проаналізувала 3,5 тис. щоденних шкільних меню й у 23% випадків виявила порушення норм здорового харчування, повідомило відомство на сайті у вівторок.

За даними служби, у 2020 році в половині закладів середньої освіти було виявлено порушення, пов'язані з незадовільним матеріально-технічним станом закладів харчування, неналежним водопостачанням, незабезпеченістю якісною питною водою.

Відомство уточнило, що з 1 січня 2021 року діє новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, що впроваджує нові підходи до організації харчування. Держпродспоживслужба вважає, що школярі зможуть оцінити відповідні зміни з 1 вересня 2021 року.

Новий санітарний регламент упроваджує низку обмежень за вмістом солі, цукру і жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ. Встановлено необхідні в щоденному шкільному раціоні учнів групи харчових продуктів (злакові, овочі, фрукти і ягоди, молочні продукти), а також врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

"Вперше в Україні питання забезпечення якісним харчування дітей винесено на такий високий рівень. Ми маємо повне розуміння точок, де потрібно прикласти зусилля, координацію органів державної влади, а головне – бажання створити якісно нову систему", - підсумувала голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Як повідомлялося, Міністерство освіти і науки анонсувало впровадження нових норм і порядку організації харчування в навчальних та дитячих закладах із 1 вересня 2021 року.

Особливу увагу під час організації харчування приділятимуть скороченню споживання цукру. Його кількість зменшиться в 2-2,5 разу - до 7,5 г на один прийом їжі; кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі; кількість хліба на один прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г, кількість м'яса збільшиться так, щоб протягом п'ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м'яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей. Передбачено одну порцію молока або молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту або кефіру, або 125 г сиру, або 75 г сиру м'якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

Учням із харчовою алергією на молоко і молочні продукти за пред'явленням медичної довідки для харчування будуть запропоновані рослинні напої. Школярам із непереносимістю глютену мають пропонувати продукти і страви, що не містять глютену і його слідів - їх перелік є в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

Сили оборони відбили з початку доби 202 ворожі атаки - Генштаб

Літак Зеленського здійснив посадку в Ірландії

Перша леді України та французькі високопосадовці обговорили повернення дітей у межах Bring Kids Back UA

Білий дім: Ми оптимістично оцінюємо переговори щодо завершення війни в Україні

МЗС: Україна залишатиметься пріоритетом для ЮНЕСКО – зустріч Сибіги з новим Генеральним директором

Генштаб спростував фейкові заяви Міноборони РФ про захоплення населених пунктів на Донеччині та значні втрати української техніки

Італія опублікувала декрет про передачу Україні дванадцятого пакета військової допомоги

Рада не голосуватиме кадрові питання цього тижня - Кравчук

Ердоган заявив про загрозу безпеці судноплавства в Чорному морі через напади на танкери РФ

Консультації щодо Держбюджету-2026 продовжаться у вівторок - Кравчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА