Інтерфакс-Україна
16:16 27.04.2021

В Україні норми харчування порушено в кожному четвертому шкільному меню - Держпродспоживслужба

2 хв читати
В Україні норми харчування порушено в кожному четвертому шкільному меню - Держпродспоживслужба

Державна служба з питань безпечності продуктів харчування та захисту споживачів з початку року проаналізувала 3,5 тис. щоденних шкільних меню й у 23% випадків виявила порушення норм здорового харчування, повідомило відомство на сайті у вівторок.

За даними служби, у 2020 році в половині закладів середньої освіти було виявлено порушення, пов'язані з незадовільним матеріально-технічним станом закладів харчування, неналежним водопостачанням, незабезпеченістю якісною питною водою.

Відомство уточнило, що з 1 січня 2021 року діє новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, що впроваджує нові підходи до організації харчування. Держпродспоживслужба вважає, що школярі зможуть оцінити відповідні зміни з 1 вересня 2021 року.

Новий санітарний регламент упроваджує низку обмежень за вмістом солі, цукру і жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ. Встановлено необхідні в щоденному шкільному раціоні учнів групи харчових продуктів (злакові, овочі, фрукти і ягоди, молочні продукти), а також врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

"Вперше в Україні питання забезпечення якісним харчування дітей винесено на такий високий рівень. Ми маємо повне розуміння точок, де потрібно прикласти зусилля, координацію органів державної влади, а головне – бажання створити якісно нову систему", - підсумувала голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Як повідомлялося, Міністерство освіти і науки анонсувало впровадження нових норм і порядку організації харчування в навчальних та дитячих закладах із 1 вересня 2021 року.

Особливу увагу під час організації харчування приділятимуть скороченню споживання цукру. Його кількість зменшиться в 2-2,5 разу - до 7,5 г на один прийом їжі; кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі; кількість хліба на один прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г, кількість м'яса збільшиться так, щоб протягом п'ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м'яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей. Передбачено одну порцію молока або молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту або кефіру, або 125 г сиру, або 75 г сиру м'якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

Учням із харчовою алергією на молоко і молочні продукти за пред'явленням медичної довідки для харчування будуть запропоновані рослинні напої. Школярам із непереносимістю глютену мають пропонувати продукти і страви, що не містять глютену і його слідів - їх перелік є в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

Трамп вважає, що Зеленському доведеться обирати між мирним планом і подальшою боротьбою

Туск: унаслідок російської атаки на Тернопіль загинули громадянка Польщі та її семирічна донька

Глави МЗС України та Хорватії обговорили ситуацію на фронті, мирний процес і важливість європейської єдності

Сибіга поінформував главу МЗС Норвегії про переговори Зеленського з партнерами щодо припинення вогню

Президент Румунії вітає поновлені зусилля Трампа щодо припинення війни та підтверджує свою підтримку України

Мерц обговорив з Трампом план мирного урегулювання для України та домовився про наступні кроки

Історик Снайдер пояснює, чому російський план, який просувають США для України, не спрацює

Антикорупційні розслідування не повинні підірвати міжнародну підтримку України перед агресією РФ – розмова Сибіги з Каллас

Міністр оборони поінформував послів G7 про потреби України напередодні зими

Генсек НАТО Рютте: Ми всі працюємо над тим, щоб покласти край кровопролиттям та руйнуванням

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА