16:16 27.04.2021

В Україні норми харчування порушено в кожному четвертому шкільному меню - Держпродспоживслужба

2 хв читати
В Україні норми харчування порушено в кожному четвертому шкільному меню - Держпродспоживслужба

Державна служба з питань безпечності продуктів харчування та захисту споживачів з початку року проаналізувала 3,5 тис. щоденних шкільних меню й у 23% випадків виявила порушення норм здорового харчування, повідомило відомство на сайті у вівторок.

За даними служби, у 2020 році в половині закладів середньої освіти було виявлено порушення, пов'язані з незадовільним матеріально-технічним станом закладів харчування, неналежним водопостачанням, незабезпеченістю якісною питною водою.

Відомство уточнило, що з 1 січня 2021 року діє новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, що впроваджує нові підходи до організації харчування. Держпродспоживслужба вважає, що школярі зможуть оцінити відповідні зміни з 1 вересня 2021 року.

Новий санітарний регламент упроваджує низку обмежень за вмістом солі, цукру і жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ. Встановлено необхідні в щоденному шкільному раціоні учнів групи харчових продуктів (злакові, овочі, фрукти і ягоди, молочні продукти), а також врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

"Вперше в Україні питання забезпечення якісним харчування дітей винесено на такий високий рівень. Ми маємо повне розуміння точок, де потрібно прикласти зусилля, координацію органів державної влади, а головне – бажання створити якісно нову систему", - підсумувала голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Як повідомлялося, Міністерство освіти і науки анонсувало впровадження нових норм і порядку організації харчування в навчальних та дитячих закладах із 1 вересня 2021 року.

Особливу увагу під час організації харчування приділятимуть скороченню споживання цукру. Його кількість зменшиться в 2-2,5 разу - до 7,5 г на один прийом їжі; кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі; кількість хліба на один прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г, кількість м'яса збільшиться так, щоб протягом п'ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м'яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей. Передбачено одну порцію молока або молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту або кефіру, або 125 г сиру, або 75 г сиру м'якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

Учням із харчовою алергією на молоко і молочні продукти за пред'явленням медичної довідки для харчування будуть запропоновані рослинні напої. Школярам із непереносимістю глютену мають пропонувати продукти і страви, що не містять глютену і його слідів - їх перелік є в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА