19:23 27.04.2021

Кулеба: Переговори з лідерами "ДНР" і "ЛНР" - це "червона лінія", яку Україна не перейде

2 хв читати
Кулеба: Переговори з лідерами "ДНР" і "ЛНР" - це "червона лінія", яку Україна не перейде

Прямі переговори з лідерами так званих ДНР і ЛНР - це "червона лінія", яку Україна не перейде, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Ні. Це "червона лінія", яку ми не перейдемо. Мій президент дуже твердий у цьому. Ми всі знаємо, що це Росія напала на Україну. Ми всі знаємо, що ключ від врегулювання конфлікту – у Москві, і ми не розмовлятимемо з їхніми маріонетками", - сказав Кулеба в ефірі програми HARDtalk на телеканалі BBC News World у вівторок.

Так він прокоментував заяву президента Росії Володимира Путіна про те, що якщо президент України Володимир Зеленський хоче обговорити проблеми Донбасу, то насамперед має зустрітися з керівниками "ЛНР" і "ДНР".

На запитання про те, чи відбудеться зустріч президентів України та Росії Володимира Зеленського і Володимира Путіна, глава МЗС України зазначив: "Сподіватимемося".

Він наголосив, що всі розуміють, що для того, щоб завершити війну в Україні та принести мир, потрібно говорити з Володимиром Путіним безпосередньо. За його словами, головною метою України є проведення саміту "нормандської четвірки", проте, оскільки президент РФ уникає участі в ньому, президент України готовий провести з ним особисту зустріч.

"Наша головна мета - мати повноцінний саміт "нормандської четвірки", тому що для цього є умови. Україна імплементувала всі складові рішення саміту "нормандської четвірки" в Парижі від 2019 року. Єдина сторона, яка не імплементувала своїх зобов'язань, - це Росія. Ми маємо говорити з ними, і ми хочемо говорити в "нормандському форматі", але якщо Путін уникає цього формату, мій президент готовий зустрітися з ним особисто й обговорити, як прибрати Росію з України, як деокупувати наші території і принести мир", - розповів Кулеба.

Щодо оголошеного відведення військ РФ від кордону України міністр наголосив, що "передислокація не означає повної деескалації".

"Тому що навіть якщо те, що ми бачили останніми тижнями, було просто навчаннями, ми бачили, що вони тренували напад на Україну. Це факт. Але коли ми досягаємо навіть таких перемог, як та, яку ми бачимо зараз, що вони прибирають свої війська, ми також маємо бути чесні щодо цього - цього разу ми досягли успіху, ми зробили хороші кроки з нашими партнерами. Але це не означає, що загроза зникла, що вони не спробують це зробити знову", - резюмував Кулеба.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА