07:39 28.04.2021

Влада Кіпру незаконно видала 3,5 тис. "золотих паспортів" родичам інвесторів

2 хв читати
Влада Кіпру незаконно видала 3,5 тис. "золотих паспортів" родичам інвесторів

Кіпрська влада незаконно видала 3,5 тис. паспортів родичам багатих інвесторів у рамах програми надання громадянства ЄС в обмін на інвестиції, повідомляє агентство Associated Press з посиланням на доповідь незалежної комісії.

Комісія з'ясувала, що понад половину з 6779 так званих "золотих паспортів" Кіпр видав повнолітнім родичам інвесторів, незважаючи на відсутність законів, що дозволяють це робити. Уряд Кіпру в цьому випадку неправильно трактував закон, зазначається в доповіді.

Ще одна помилкова інтерпретація закону дозволяла уряду видавати паспорти керівництву іноземних і місцевих компаній, не дивлячись на те, що ці люди самі нічого не інвестували в економіку країни. Комісія дійшла висновку, що топ-менеджери не можуть вважатися інвесторами, оскільки вони не володіють компаніями, якими керують.

У доповіді також наголошується на серйозних недоліках процесу обробки заявок міністерством внутрішніх справ, включно з "повною відсутністю" бази даних для коректної перевірки заявників. Міністерство фінансів теж несе відповідальність за помилкове схвалення деяких заявок, які не відповідали всім критеріям, з'ясувала комісія. Навіть президенти і політики, що займають ключові позиції в кабінеті, не залишалися осторонь від процесу видачі громадянств, коли у них міг бути конфлікт інтересів.

Кіпр скасував програму отримання громадянства через інвестиції в економіку країни з 1 листопада минулого року. Це сталося після того, як в ЗМІ з'явилася інформація про те, що з 2017 до 2019 року влада Кіпру, що входить до ЄС, видала "золоті паспорта" 1,4 тис. багатих іноземців, які погодилися в обмін на це інвестувати в економіку країни. При цьому з'ясувалося, що деякі з людей, котрі отримали такі паспорти, винні у відмиванні грошей, корупції та інших злочинах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА