12:36 28.04.2021

Завершено розслідування стосовно трьох колишніх співробітників МВС за сприяння в озброєнні правоохоронців російськими гранатами під час Майдану

2 хв читати
Завершено розслідування стосовно трьох колишніх співробітників МВС за сприяння в озброєнні правоохоронців російськими гранатами під час Майдану

Слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування стосовно двох діючих посадових осіб керівного складу центрального органу управління Національної поліції України та одного колишнього міліціонера - екс-співробітників департаменту громадської безпеки МВС у рамках "справ Майдану", повідомляє Офіс генерального прокурора.

"За даними слідства, підозрювані з метою перешкоджання масовим протестам, які відбувалися в січні-лютому 2014 року в центральній частині Києва, в порушення закону України "Про міліцію" розробили проекти змін до нормативних актів Кабінету Міністрів, які надавали можливість правоохоронцям застосовувати світлошумові, газові та димові гранати виробництва РФ", - йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора, розміщеному на сайті відомства.

В Офісі генпрокурора зазначають, що колишнє керівництво МВС забезпечило незаконне постачання в Україну понад 13 тис. таких спецзасобів.

"У подальшому співробітники департаменту громадської безпеки МВС склали низку службових документів, на підставі яких гранати російського виробництва були видані особовому складу працівників органів внутрішніх справ та застосовані ними 18 і 19 лютого 2014 року до мітингувальників у центральній частині Києва", - наголошується в повідомленні.

В Офісі генпрокурора інформують, що також підозрювані розробили проекти змін, які дозволяли використовувати водомети за температури повітря нижче нуля, тимчасово обмежувати рух транспорту і доступ громадян до окремих місцевостей і об'єктів за рішенням керівника органу внутрішніх справ.

22 січня 2014 року такі зміни до чинного законодавства в порушення закону України "Про Кабінет Міністрів України" схвалив уряд, а згодом суд визнав їх незаконними і скасував.

"Окрім цього, одного з правоохоронців підозрюють у пособництві в наданні 45 млн грн неправомірної вигоди у вигляді заохочень та премій від керівництва Міністерства внутрішніх справ України працівникам спецпідрозділу "Беркут" за їхню активну участь у перешкоджанні акціям протесту", - йдеться в повідомленні.

За даними Офісу генпрокурора, правоохоронців підозрюють у вчиненні у складі організованої групи пособництва незаконному перешкоджанню проведенню зборів, мітингів, пособництва перевищенню працівниками правоохоронних органів влади, що супроводжувався насильством, застосуванням зброї та спеціальних засобів (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ст. 340, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 121 КК України). Одному з правоохоронців також інкримінують пособництво в наданні службовим особам неправомірної вигоди, за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України).

"Слідство завершено, стороні захисту та потерпілим відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення в порядку, передбаченому ст. 290 КПК України", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА