14:13 28.04.2021

Будинок Рутковського у Києві відреставрують за $4 млн

3 хв читати
Будинок Рутковського у Києві відреставрують за $4 млн

На реставрацію будинку штабс-капітана Рутковського (вул. Тургенєвська, 19) буде спрямовано майже $4 млн, повідомив засновник девелоперської компанії "Контакт-Інвест" (Київ) Євген Чернецький агентству "Інтерфакс-Україна".

"Будинок штабс-капітана Петра Рутковського - пам'ятка архітектури місцевого значення (наказ Мінкульту від 07.09.2006 N№747/0/16-06, охоронюваний №99). Ми вже підписали охоронний договір із департаментом охорони культурної спадщини КМДА та узгодили архітектурну концепцію. Найближчим часом скеруємо на розгляд безпосередній проект реставрації", - сказав він.

За словами Чернецького, будинок-пам'ятка перебуває на балансі КП "Спецжитлофонд", "Контакт-Інвест" узяв на себе зобов'язання його відреставрувати.

У коментарі агентству директор департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк повідомив, що проект реставрації будинку Рутковського має передбачати висновок про вплив на особняк будівельних робіт на сусідній ділянці, вул. Тургенєвській, 17.

"На початку квітня було укладено охоронний договір, в якому прописано, що реставраційні роботи (на Тургенєвській, 19) мають бути проведені протягом 2021-2023 рр. Звісно ж, інспектори департаменту моніторитимуть і триматимуть на контролі всі роботи. Сподіваюся, інші власники історичних будівель наслідуватимуть цей приклад", - сказав він.

За словами Чернецького, концепція реставрації передбачає відновлення та збереження ліпнини, повернення будівлі автентичного кольору, збереження об'ємно-просторових параметрів.

Проект реставрації розроблений архітектурним бюро Viharev.

"Ми залишимо всі деталі інтер'єру: гранітні сходи і фрагменти підлогової мозаїки, які збереглися", - зазначив Чернецький.

За його словами, фасадам повернуть автентичний колір - сіро-блакитний замість звичного червоно-теракотового, який, за дослідженнями, з'явився після 1917 року. Водночас знайдено можливість адаптувати будівлю під стандарти інклюзивності - в чотириповерховій будівлі буде ліфт.

Відреставрованому будинку повернуть первісну функцію - прибутковий будинок. "Апарт-готель" - єдиний формат, який не потребує паркінгу. І він затребуваний ринком і зрозумілий", - пояснив Чернецький.

За його словами, проект для сусідньої ділянки на Тургенєвській, 17 уже затверджений, отримано всі дозвільні документи, проте його концепція нині коригується. Спочатку планувався офісний центр загальною площею близько 3 тис. кв. м із поверхами open space. Нині обговорюють варіант офісно-апартного комплексу. "Фасади затверджені - витримані, строгі, як струна, всі вікна з пропорціями золотого перетину, по п'ять у ряд, вісім поверхів. Облицювання - юрським піщаником", - описує Чернецький. Під будівлею - паркінг на 10 машиномісць.

Будівельні роботи на Тургенєвській, 17 розпочнуться після отримання пакету дозвільних документів на Тургенєвську, 19.

"Першим кроком буде посилення фундаментів будівлі-пам'ятки, який незважаючи на практично ідеальне збереження фасадів, по суті, висить на столітніх дерев'яних балках. Тільки після цього буде розпочато роботи на сусідній ділянці, Тургенєвській, 17", - розповідає Чернецький.

За його оцінкою, після отримання пакета всіх дозволів відреставрувати будівлю на Тургенівській, 19 і звести будівлю на Тургенівській, 17 реально протягом року.

Будинок Рутковського побудований у 1901 році за проектом архітектора І.Агурова, відселений як аварійний у 1980-х рр., відтоді стояв занедбаним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА