16:10 28.04.2021

В Україні вперше розроблено Доктрину ВМС ЗСУ - Міноборони

2 хв читати
В Україні вперше розроблено Доктрину ВМС ЗСУ - Міноборони

Вперше в Україні розроблено Доктрину Військово-Морських сил Збройних сил України. Документ підготовлено з використанням досвіду країн-членів і країн-партнерів НАТО.

Як повідомляє Міністерство оборони України, документ розроблений Інститутом ВМС Національного університету "Одеська морська академія" спільно з кафедрою ВМС Національного університету оборони України імені Івана Черняховського і командуванням ВМС ЗСУ.

"В умовах триваючої агресії з боку Російської Федерації, яка має на меті повернути Україну до своєї сфери впливу, в умовах тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, активної діяльності Чорноморського флоту РФ на морських комунікаціях у виключній морській економічній зоні України перед керівництвом держави постало чимало питань, передусім щодо забезпечення національної безпеки з морського напрямку", - наголосив командувач ВМС ЗС України Олексій Неїжпапа.

Він наголосив, що майбутнє України як суверенної держави безпосередньо залежить від здатності вільно використовувати море у межах міжнародного права, дотримання якого в Чорноморському регіоні можуть забезпечити насамперед країни-члени НАТО і безпосередньо саме членство України в Північноатлантичному альянсі.

Як наголосили у відомстві, розкриття значення морського середовища для економіки України і її національної безпеки загалом є важливою складовою цієї доктрини.

Доктрина являє собою сукупність положень про основи застосування та ролі ВМС у захисті інтересів України на морі й базується на положеннях законів України, стратегії національної безпеки України, Воєнної доктрини України (Стратегії воєнної безпеки України), Доктрини застосування сил оборони держави, Морської доктрини України, а також включає висновки з досвіду відсічі збройної агресії Російської Федерації тощо.

"Доктрина передусім висвітлює питання оперативно-стратегічного рівня. Тактичні питання свідомо залишені за рамками публікації, оскільки їх розкриття та всебічне висвітлення передбачено низкою інших доктринальних документів", - ідеться в повідомленні.

Отже, Доктрина передбачає її застосування особовим складом органів військового управління, з'єднань і частин ВМС, науково-педагогічними і науковими працівниками наукових установ і вищих навчальних закладів.

У документі, зокрема, сфокусовано увагу на перспективних напрямах розвитку озброєння і військової техніки ВМС України. Так, основними напрямами розвитку морської компоненти ЗС України на довгостроковий період мають стати нарощування корабельного складу шляхом будівництва (закупівлі або отримання коштів міжнародної технічної допомоги) нового і модернізації наявного корабельного складу.

Згідно з документом, пріоритетом у напрямі берегової компоненти ВМС ЗС України має стати оснащення берегових військових частин (підрозділів) новітніми зразками озброєння.

Важливим також є розвиток авіаційної компоненти: забезпечення льотної придатності та модернізація наявного парку літальних апаратів із метою підвищення їх ефективності та продовження експлуатації, розробка нового вітчизняного патрульного літака.

Крім цього, актуально оснащення військових частин розвідувальними безпілотними авіаційними комплексами тактичного й оперативно-тактичного рівня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА