17:04 28.04.2021

Олексій Маловацький: спроби залучити іноземців до формування ВККС створили величезні проблеми для судової системи

2 хв читати
Олексій Маловацький: спроби залучити іноземців до формування ВККС створили величезні проблеми для судової системи

В.о. голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький наголошує, що надання дорадчим органам з числа міжнародних експертів права ухвалювати рішення, обов’язкові для українських органів влади, є незаконним.

Про це він сказав під час представлення дослідження «Судовий індекс», проведеного Європейською бізнес асоціацією у партнерстві з юридичною фірмою GOLAW.

Олексій Маловацький нагадав, що вже більше 1,5 років робота Вищої кваліфікаційної комісії суддів заблокована. Це унеможливило призначення нових суддів, призвело до відтоку кадрів і консервації судової влади.

«За інформацією, яку надала нам Державна судова адміністрація, за минулий рік в судовій системі знаходилось 3,6 млн справ. Ці 3,6 млн справ мали розглянути 4 700 суддів. Тобто за великим рахунком, кожен суддя має навантаження приблизно760 справ. Якщо розділити на кількість робочих днів, то це приблизно по 4,13 справ в день», - розповів він.

Оперативно впоратись з такою кількістю справ судді фізично не можуть. Як наслідок – розгляд справ затягується, довіра до судової системи падає.

Причиною такої ситуації стало ухвалення у жовтні 2019 року змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів», який передбачав залучення до формування ВККС міжнародних експертів. Пізніше ці зміни були визнані неконституційними, а формування ВККС стало неможливим.

«Вища рада правосуддя попереджала: ні міжнародні організації, ні будь-які інші організації, якщо Україна є незалежною державою, не можуть пропонувати до органів державної влади, навіть квазі органів державної влади своїх представників», - наголосив Олексій Маловацький.

Він додав, що не дивлячись на рішення Конституційного суду, наразі на розгляді Ради знову знаходяться ініціативи з тими самими положеннями.

«Нова реформа знову полягає в тому, що ми будемо створювати Вищу кваліфікаційну комісію суддів за участі іноземних експертів, які ухвалять рішення, обов’язкове для Вищої ради правосуддя. Це абсолютно за межами правового поля України», - підкреслив в.о. голови ВРП.

За його словами, щоб підвищити ефективність роботи судової системи і довіру до неї, треба не в черговий раз обговорювати глобальні реформи, а працювати над точковими змінами. Зокрема слід налагодити судове адміністрування: порахувати навантаження, порахувати суддів, подивитися чого не вистачає.

Також слід наділити Вищу раду правосуддя правом звернення до КС за роз’ясненням і з конституційною скаргою і правом законодавчої ініціативи з питань роботи суддів. Крім того, щоб пришвидшити добір суддів, необхідно зменшити кількість стадій добору суддів з 15 до 3.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА